Lidewy Hendriks, Anne Klaarwater en Sanne van Althuis met elkaar in overleg.
Lidewy Hendriks, Anne Klaarwater en Sanne van Althuis met elkaar in overleg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

"Mentale en fysieke combineren"

Gezondheid

Het overwinnen van kanker is één, maar vervolgens komt er het traject om fysiek en mentaal van de ziekte te herstellen.

Oncologisch fysiotherapeut Sanne van Althuis van Fysio Team Texel en psycholoog Lidewy Hendriks van Psychologen Praktijk Hendriks hebben de handen ineen geslagen om Texelaars die herstellende zijn van kanker (of kanker hebben) gezamenlijk te helpen. De twee zijn gestart met kleine groepen waarin zij mensen zowel fysiek als mentaal begeleiden. De onderlinge lijnen zijn letterlijk kort: Fysio Team Texel zit aan de Schoonoordsingel in Den Burg en Psychologen Praktijk Hendriks zit iets verderop aan de Witte Kruislaan.

Volgens Sanne en Lidewy kunnen mensen erbij gebaat zijn als de fysieke en mentale aspecten van het herstel in samenhang met elkaar aan de orde zijn. "Het kan gebeuren dat iemand letterlijk niet verder komt met oefeningen, omdat er mentaal iets blijft hangen dat een blokkade gaat vormen. Als je zo'n mentale blokkade kunt opheffen, heb je kans dat de persoon in kwestie weer verder komt met de fysieke oefeningen." Partners, familieleden en mantelzorgers worden bij de bijeenkomsten betrokken. Zij maken de ontwikkeling van de ziekte en de behandelingen van dichtbij mee, waardoor het volgens Lidewy en Sanne verstandig is hen ook bij het herstelproces te betrekken. "Zij hebben ernstig zorgen om degene die ziek is." Degene die ziek is, kan soms het gevoel kan hebben dat hij of zij de eigen omgeving teveel belast. "Daar kunnen mensen ook mee zitten en het is prettig als zulke zaken aan de orde komen."

Anne Klaarwater, afstuderend Vaktherapeut beeldend, begeleidt samen met Lidewy de groepsbijeenkomsten. Met beeldende opdrachten kunnen zaken die moeilijk onder woorden te brengen zijn toch geuit en verwerkt worden. Er is inmiddels een klein groep begonnen en op 16 oktober start een nieuwe groep voor Texelaars die herstellende zijn of nog kanker hebben. Het zijn bewust kleine groepen, zodat er onderling ruimte is voor elkaar. De ervaring van de eerste groep is dat de deelnemers elkaar steunen en waar mogelijk helpen. Mensen die in aanmerking willen komen, hebben een 'chronische verwijzing' voor een oncologische behandeling nodig. Mensen kunnen zich ook gewoon melden aan de balie van Fysio Team Texel.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2