Afbeelding
Foto: Stichting TX11-Ed van der Knijff

Herbouwde historische blazer TX11 te bezoeken

Algemeen

Het herbouwde negentiende-eeuwse vissersschip TX11 is op zaterdag 15 en zondag 16 september te bezichtigen in de haven van Oudeschild. Een unieke kans om een prachtige Texelse houten blazer te bezoeken! Het schip zeilt op vrijdag naar Oudeschild voor de opening van de reizende tentoonstelling Boten bij de vis bij Museum Kaap Skil.

Blazer

Een blazer is een type houten vissersschip dat vooral gebruikt werd op de Noordzee en de Waddenzee. Ook voeren er blazers rond de eilanden van Zuid-Holland en Zeeland. De robuuste schepen waren bestand tegen ruw weer. In de 19e en begin 20e eeuw visten de Oosterender en Oudeschilder vissers met blazers. De haven van Oudedeschild lag er vol mee.

TX11

De TX11 is een van de twee blazers ter wereld die nog in de vaart zijn. De oorspronkelijke TX11 is in 1892 gebouwd op scheepswerf De Hoop in Workum. De restanten ervan zijn ondergebracht en te zien bij Museum Kaap Skil. Het herbouwde schip stamt uit 1980, afkomstig van werf 't Kromhout in Amsterdam. Het schip behoort tot de collectie van de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum. Het schip vaart vanuit Workum met gasten en is te huur is met schipper. De opbrengsten dragen bij aan het kostbare behoud van het schip.

Bezoek

De herbouwde TX11 is op zaterdag 15 september van 10:00 tot 17:00 uur en zondag 16 september van 12:00 tot 17:00 te bezoeken in de haven van Oudeschild. Aan boord vertellen vrijwilligers over de historie en de werking van het schip. De toegang is exclusief voor bezoekers van Museum Kaap Skil. De toegangskaart van het museum geldt als entreebewijs.

Boten bij de vis

Op 15 september opent Museum Kaap Skil de tentoonstelling Boten bij de vis. Deze reizende tentoonstelling gaat over de Zuiderzeevissers, hun schepen en de werven. De Texelse vissers uit de negentiende eeuw visten ook op de Zuiderzee. De tentoonstelling Boten bij de vis blijft tot half november bij Kaap Skil te bezichtigen.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 34 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15