In De Waal werd genoten na het genomen besluit.
In De Waal werd genoten na het genomen besluit. Foto: Willem Hemelraad

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Geen rosmolen in aangenomen bestemmingsplan De Waal

Politiek

Er komt geen rosmolen bij museum Waelstee op het stukje grond in De Waal dat nu nog van de gemeente is en gebruikt wordt als parkeerplaats. Ook van een mogelijke verhuizing van museum is voorlopig geen sprake. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het bestemmingsplan van De Waal dat gisteren unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad in de laatste vergadering voor het zomerreces. 

Overweging van het tegenhouden van een rosmolen, was niet zozeer het tegenhouden van het museumstuk zelf. Het was de verdeeldheid in het dorp die ontstaan was in de aanloop er naar toe.Jaap Vlaming van GroenLinks bracht dit treffend onder woorden: "Ik heb niets met rosmolens, ik vind het dierenmishandeling. Maar argumenten om het niet te doen, overtuigen mij niet. Er is veel wantrouwen in het dorp. Men heeft gevoel dat het museum zijn eigen gang gaat. Heb niets tegen dat ding, al geloof ik ook niet dat er veel extra bezoekers door komen, als ze al komen. Maar De waal is al karig bedeeld als het gaat om parkeerplaatsen. Dat verdient hoe dan ook onze aandacht." Opvallend aan deze woorden van Vlaming was wel dat het juist deze partij was die vervolgens als één van de weinigen tegen het amendement "Geen Rosmolen mogelijk maken in het BP De Waal" van de VVD en Texels Belang stemde. 

Meerdere partijen wezen er op dat alle betrokken partijen - gemeente - dorpsbewoners en museumbestuur - maar eens met elkaar in gesprek moesten. Ook werd wethouder Edo Kooiman door diverse raadsleden gevraagd naar de parkeerproblematiek in het dorp. De wethouder gaf aan dat hij nu geen concrete oplossing had en dat er onderzoek gedaan wordt. In september komt het college wel met een plan." De motie van CDA om het museum te verplaatsen naar een locatie aan de Laagwaalderweg buiten het dorp kon op vrijwel geen steun rekenen (vier om elf). De raad vond het te vroeg en een 'omgekeerde volgorde'. Een verzoek tot verplaatsing zou volgens velen vanuit het museum of de bewoners moeten komen. Ben Zegeren had nog geen tegengeluid of wanklank op zijn motie gehoord, maar daar kwam dan gisteren verandering in. Texels Belang gaf in de persoon van William Witte aan dat hij andere geluiden vanuit het museum had gehoord: "Ze gaan niet voor een mogelijk onderzoek van de gemeente liggen, maar ze staan niet te juichen."

Een aantal andere wijzigingen in het bestemmingplan redde het wel. Zo werd het amendement van de VVD, Texels Belang en GroenLinks, waarin werd gepleit om het bouwvlak achter Laagwaalderweg 43, 45, 47 en 49 te verruimen tot de erfgrens zonder een enkele tegenstem aangenomen, zodat de situatie nou gelijk getrokken wordt aan de Laagwaalderweg 35 en 39. Met de hakken over de sloot werd een zomerwoning erkend aan het Hogereind 26/26A. Na stemverklaringen en zelfs binnen partijen geen eenduidigheid haalde het amendement het met acht tegen zeven. De zomerwoning werd in 1975 voor vijf jaar vergund als recreatief opstal, maar in 1980 is nooit een nieuwe afspraak over de bestemming gemaakt. In de bestemmingsplannen van 1990 en 2007 werd de zomerwoning ook niet opgenomen als recreatief opstal. De discussie ging er vooral op in of de eigenaren hier zelf niet op hadden moeten letten of dat de gemeente beter haar huiswerk had moeten doen. Het pleit is nu beslecht.  

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1