Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Twee inbraken, honderd dagen de bak in

Politie

De rechtbank in Alkmaar heeft vrijdag een 25-jarige man uit Enkhuizen voor twee inbraken in Oudeschild veroordeeld tot 200 dagen cel, waarvan 100 voorwaardelijk.

De man werd vrijgesproken van een poging tot inbraak, eveneens in Oudeschild. De straf was gelijk aan de eis van twee weken geleden.

Bij de inbraken - in de nacht van 25 op 26 september afgelopen jaar - werd voor tienduizenden euro's buit gemaakt. Bij Bets Fietsen verdwenen zestien peperdure e-bikes. Bij Texelana namen de dieven een grote hoeveelheid dekbedden en truien mee.

Volgens de rechtbank staat vast dat de Enkhuizenaar de inbraken (samen met een medeverdachte) pleegde. De dag voor de inbraak huurde hij aan de overkant een bus, waarmee hij naar Texel kwam en die in Oudeschild is gezien. Slechts uren na de inbraken vertrok de man weer met de eerste boot richting Den Helder. Bij Bets Fietsen is een sigarettenpeuk met zijn DNA gevonden. Verder zijn er camerabeelden en beschikt de politie over telefoontaps waarin over de buit wordt gesproken.

Het verhaal van de Enkhuizenaar zelf dat hij de bus wel heeft gehuurd maar vervolgens heeft uitgeleend en weer volgeladen heeft teruggekregen, is volgens de rechtbank "niet aannemelijk gemaakt en niet te controleren". In het vonnis sprak de rechtbank verder van "een professionele operatie", die "zorgvuldig was gepland". De man heeft het onvoorwaardelijke deel van zijn celstraf in voorarrest al uitgezeten en hoeft niet terug de gevangenis in.

Een schadeclaim van bijna €40.000- van Bets Fietsen werd slechts gedeeltelijk toegewezen door de rechtbank. Die kwam er niet goed uit of in de claim in- of verkoopprijzen waren opgenomen en of in- of exclusief BTW is gerekend. De fietsenhandel kreeg "voor de zekerheid" €15.000,- toegekend. Voor het restant moet de gang naar de civiele rechter worden gemaakt. Wel legde de rechtbank de zogenoemde 'schadevergoedingsmaatregel' op. Hierdoor krijgt Bets Fietsen het bedrag van €15.000,- van de staat, die het zelf gaat incasseren bij de Enkhuizenaar.

Een ander bedrijf in Oudeschild, waar dezelfde nacht een poging tot inbraak was, en dat ook een schadeclaim indiende, ving bot bij de rechtbank. Die achtte niet bewezen dat de Enkhuizenaar ook daarbij was betrokken.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 1 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 20 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2