Het wekelijkse paardrijden op woensdagmiddag.
Het wekelijkse paardrijden op woensdagmiddag. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Warme rug van het paard is goed voor de ontspanning"

Gezondheid

Een juiste beweging met de teugels en het paard voelt precies aan wat hij bedoelt. Hans Galjaard, bewoner van het Maartenhuis bij De Koog, vertelt het met plezier als hij net een rit met een paard heeft gemaakt.

Samen met een groep andere Texelaars met beperkingen, rijdt hij wekelijks paard via de Stichting Paardrijden door minder-validen. Het is een initiatief dat in 1987 werd opgezet door fysiotherapeut Bernard Wolf van Therapie Wolf in Den Burg en Afra Stoop. Idee van het paardrijden was dat het goed was voor de ontspanning van onder andere mensen met lichamelijke handicaps. "Het is ontspannend voor de benen", vertelt bestuurslid Cor Kossen. "Dat komt onder meer door de warme rug van het paard waar ze een tijdje op zitten."

De ontspannende werking is bij Hans Galjaard te merken. Hij komt na een half uur rijden tevreden van het paard af en neemt ook lekker de tijd om te vertellen over het paardrijden. Hij doet het graag en inderdaad het is ontspannend.

De groep komt elke woensdagmiddag bijeen om te rijden. Er wordt gereden in drie groepen. De eerste twee groepen krijgen volop begeleiding mee, de laatste groep rijdt zelfstandig. De begeleiding bestaat uit het op- en afstappen van het paard en er loopt iemand mee met het paard om alles in de hand te houden. Cor: "Het prettige van manege Kikkert is dat je via het land naar De Dennen kunt gaan. Je hoeft niet de weg over te steken."

Het paarrijden begon in manege Akenburg en daarna zat het jarenlang bij Willem van der Linde in De Cocksdorp. Twee jaar geleden werd het even lastig toen het bij Van der Linde niet meer ging, maar uiteindelijk kon de stichting op 1 maart 2017 doorgaan bij manege Kikkert aan het Oude Dijkje bij De Koog. In de wintermaanden wordt er binnen gereden, in de zomer buiten bij de manege aan de Bosrandweg.

Het is tot nu toe altijd goed gegaan, behalve dat de groep ooit in het Krimbos bij De Cocksdorp werd verrast door het geluid van de bombardementen op de Vliehors. Het ging uiteindelijk allemaal goed, maar er ging daarna toch een verzoek naar Defensie om ook de manege op de hoogte te houden van de tijdstippen waarop er gebombardeerd zou worden. "Dat was toch wel prettig om te weten, zodat je daar rekening mee kon houden."

De groep krijgt dertig paardrijlessen per jaar. Het is bewust niet gratis, maar de kosten worden wel beperkt gehouden tot maximaal 99 euro per kwartaal, zodat het betaalbaar is. De stichting probeert zo nu en dan giften binnen te halen om de kosten te drukken en om de eigen kosten te kunnen betalen. "We hebben net steun van het Texelfonds en Rotaryclub Texel gekregen, dat is wel prettig." De begeleiding is in handen van twaalf vrijwilligers die wekelijks met een paard meelopen. Cor zelf is inmiddels ook al dertig jaar aan de stichting verbonden. "Ik kwam er destijds bij, omdat mijn dochters paard reden en die paarden werden ook aan de stichting uitgeleend. Daarna ben ik er altijd bij gebleven. Het is mooi om dit te kunnen doen." Hans Galjaard laat nog eens weten dat het prettig rijden was. "Het is goed dat we dit kunnen doen."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3