De TX-36 ‘Jan van Toon’ gaat vrijdag 1 juni op pad met landelijke politici.
De TX-36 ‘Jan van Toon’ gaat vrijdag 1 juni op pad met landelijke politici. Foto: W.M. den Heijer

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

TX-36 neemt politici mee op zee

Landbouw / Visserij

Voorafgaand aan de protestdemonstratie vanaf het Amsterdamse IJ op zaterdag 2 juni neemt de TX-36 op vrijdag verschillende politici mee om kennis te maken met de visserij op zee. Het is een initiatief van de actiegroep EMK, dat gesteund wordt door eigenaren en vissers van liefst 125 vissersschepen.

De TX-36 is al jarenlang een vaste klant van de visafslag in IJmuiden en schipper Jan van der Vis vond het zeer de moeite waard om op verzoek van de actiegroep zijn kotter beschikbaar te stellen voor een korte excursie op zee. Dirk Kraak, zelf schipper op de Eurokotter BRA-7 en vicevoorzitter van EMK, vindt het belangrijk dat politici een beter beeld krijgen van de visserij, de situatie waarin de sector zich bevindt en dat ze bijgepraat worden over de effecten van de aanleg van megagrote windmolenparken. Fractieleden van onder andere de PVV, VVD en CU hebben zich reeds aangemeld.

Batterij-eiland

Met neme de windmolenparken zijn een doorn in het oog van de vissers. Zij zien niet alleen hun favoriete vangstbestekken in rook opgaan maar ook een bijzonder groot deel van hun visgronden. Nederland legt tot 2023 vijf grote parken aan. Bijna jaarlijks verrijst een nieuw windpark op zee. Britse, Duitse, Deense en Nederlandse windparken groeien naar elkaar toe. "Waar moeten wij straks nog vissen?", vraagt Dirk Kraak zich af. Volgens de vissers verandert de Noordzee "met plannen voor een 'batterij-eiland' op de Doggersbank en elders mogelijk zelfs een vliegveld in een bomvol industrieterrein."

Muisstil

De vissermannen zijn niet blij met milieuorganisaties die zich volgens hen muisstil houden. "Zelfs nu uit onderzoek blijkt dat windmolens op zee desastreus zijn voor zeevogels en het onderwaterleven. Zeevogels worden uit de lucht gemept, zeezoogdieren ondervinden schade aan gehoororganen en vissen vertonen veranderend paai- en migratiegedrag. Voor natuurorganisaties is er compensatie in natuurgebieden. Ook dat is verlies van visgrond. Met de korte visreis hopen de vissers dat politici eerst goed nadenken alvorens zich te scharen achter het energiebeleid  waarvan de onwelgevallige feiten volgens de vissers bewust naar de achtergrond worden geduwd."
 

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35