Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Keerzijde Texels succes krijgt landelijke aandacht

Toerisme

Drukte alom, maar personeel tekort. Een probleem dat Texel al bekend was, maar gisteren nationale aandacht kreeg na een artikel van de NOS en een item in het NOS journaal.

"Maar die ondernemers lopen nu tegen een probleem aan: ze kunnen niet genoeg personeel vinden. Volgens uitzendbureau Randstad stonden er in het eerste kwartaal van dit jaar 630 vacatures open op Texel, waarvan ruim 500 op mbo-niveau of lager. Vooral in de horeca is een nijpend tekort aan handjes. Bedieningsmedewerkers en koks worden het meest gezocht."

Het is slecht één van de passages die te lezen is in het artikel dat voor Texelaars veel herkenbare dingen naar voren brengt. In het artikel wordt al gemeld dat de gemeente start met een koksopleiding. Een kleine nuance, dit is een samenwerking tussen de gemeente, TOP (onder leiding van Rob Vos van De Pelikaan), Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Texel en het ROC. Ook is er al gestart met een opleiding fietstechnicus door Erwin van der Linde en bekijkt Arjen van der Linde de mogelijkheden voor een MBO-opleiding detailhandel. In Den Helder starten in september eveneens toerismegerichte opleidingen. Daarnaast zijn er nog plannen voor opleidingen in de zorg en in de schoonmaak, 

Volgens de NOS heeft Texel inmiddels te maken met een tekort van rond de honderd koks. TOP sprak laatst over een tekort van ongeveer zeventig koks. In reacties op sociale media weten de mensen wel wat er aan schort bij het verkrijgen van personeel voor de horeca. Als oorzaken voor de problemen worden onder meer het gebrek aan vaste contracten en het werken op oproepbasis (stand-by) genoemd. 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2