Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kingma geeft IJslandse kroon door bij afscheid

Politiek

Frank Kingma overhandigde zijn opvolgster Hennie Huisman gisteren bij zijn afscheid in het gemeentehuis een gele post-it met de tekst 'alle beetjes helpen' en een IJslandse kroon. De scheidend wethouder van financiën vond de post-it vier jaar geleden in zijn bureau. Het was daar neergelegd door zijn voorganger Frans Visman als verwijzing naar het geld van Landsbanki. 

De wethouder is naar eigen zeggen een man van tradities en vond het mooi om de traditie van Frans Visman een vervolg te geven. "Ik hoop dat zij het uiteindelijk weer doorgeeft aan haar opvolger". Frank Kingma en Eric Hercules namen gisteren officieel afscheid als wethouder van de gemeente Texel. Op de goed bezochte bijeenkomst werden Hercules en Kingma toegesproken door de burgemeester, collega-wethouder Hennie Huisman en diverse partijgenoten. Zo stak Texel 2010-coryfee Gerbrand Poster de loftrompet over Frank Kingma. "Dat we nooit ruzie hebben gehad, is totaal zijn verdienste." Poster kon het niet nalaten zijn ontevredenheid te laten merken over een aantal beslissingen die in het verleden zijn genomen door de gemeente. Hij legde de schuld hier niet bij 'zijn' wethouder. "Frank heeft ook binnen de partij nodig brandje geblust in zijn tijd als voorzitter." Kingma kreeg van de burgemeester complimenten voor zijn rechtlijnige manier van werken. "Dit zijn de feiten, maak gewoon een keuze. Dat gedraai er omheen, kon jij niet tegen." Kingma trekt zich nu terug uit de lokale politiek.

Eric Hercules werd door Uitdehaag omschreven als de minst politiek-correcte van het stel. Daarbij werd opgemerkt dat hij op deze manier ook veel voor elkaar heeft gekregen. Zo was Hercules onder meer betrokken bij de realisatie van de Texelhopper. Extern is er de nodige kritiek op het systeem van het openbaar vervoer. Intern wordt er juist gewezen op het feit dat er in de regio met jaloezie naar het busvervoer gekeken wordt. In andere delen van de regio werd het openbaar vervoer veel verder uitgekleed dan op Texel. Paradepaardje van Hercules was Planet Texel, waarbij het Koger onderdeel inmiddels echt vormen begint aan te nemen. De bevlogenheid die Hercules kenmerkt, zal hem meer dan eens slapeloze nachten hebben opgeleverd. Hij kon zich vreselijk opwinden wanneer hij vond dat er met onjuiste feiten gestreden werd of wanneer het op de man gespeeld werd. In extreme gevallen zat Hercules rood aangelopen met zijn armen over elkaar op zijn zetel. Hercules wist doorgaans na de vergadering de boel wel weer te sussen onder het genot van een biertje. De inmiddels ex-wethouder werd namens zijn partij toegesproken door Nils Lely en Remko van de Belt. 

Hercules gaf de politiek nog één advies mee""Houd ambitie en blijf optimistisch. Leg de lat niet te laag, dan struikel je. Leg je de lat hoog, dan kun je er fier rechtop onderdoor lopen."



Eric Hercules zorgde voor een aparte afscheidsstrip van zijn Elsje. 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 12 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00