De veerhaven in Den Helder.
De veerhaven in Den Helder.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kamervragen over bruggen veerhavens

Algemeen

Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) heeft donderdag Kamervragen gesteld over het onderhoud aan bruggen en viaducten in Noord-Holland.

Daarbij heeft hij ook vragen gesteld over de bruggen in de veerhavens in Den Helder en op Texel. Die vertonen diverse mankementen en gebreken volgens inspectierapporten die NH Nieuws en EenVandaag via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur boven water haalden.

Van Dijk wil van weten minister Van Nieuwenhoven (Infrastructuur en Waterstaat) weten of het correct is dat groot onderhoud aan de aanlegsteigers pas in 2022/2023 op de agenda staat, terwijl er veel mankementen geconstateerd zijn waardoor gebruikers en personeel meer gevaar lopen. 

"Zo ja, hoe verhouden de gebrekkige staat en het vergrote risico voor gebruikers alsmede de lange termijn voor groot onderhoud zich tot elkaar wat betreft de noodzakelijke veiligheid waar mensen hier van uit moeten kunnen gaan?"

Volgens het onderzoek van EenVandaag en NH Nieuws zijn er een hoop bruggen en viaducten in Noord-Holland die kampen met achterstallig onderhoud. Op ruim honderd locaties is volgens hen sprake van acute problemen waar de wettelijke normen worden overschreden. Van Dijk stelt daar ook diverse Kamervragen over.

Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de zogeheten kunstwerken, stelt in een algemene reactie op de berichtgeving dat "de veiligheid van de infrastructuur niet in het geding is." Volgens RWS wordt er direct ingegrepen als blijkt dat een brug niet voldoet aan de wettelijke norm.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3