Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Rechtbank: Whatsappen bij dodelijk ongeval niet aangetoond

Politie

De 26-jarige Texelse die eind maart vorig jaar de 21-jarige Yannick Frijns uit Geldrop doodreed op de Hoofdweg tussen De Cocksdorp en De Waal valt geen dood door schuld te verwijten.

Dit concludeerde de rechtbank in Alkmaar donderdag. De Texelse kreeg wegens gevaarlijk rijgedrag een taakstraf van 120 uur en een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie een gevangenisstraf en een rijverbod van twee jaar tegen de Texelse. Hij was ervan overtuigd dat zij de bewuste avond op de pikdonkere weg achter het stuur heeft zitten whatsappen. Daardoor zag ze het slachtoffer, dat op de rijbaan naast een vriendin fietste, veel te laat, aldus de aanklager. "Ze was zeer onvoorzichtig en heeft daarmee onherstelbaar leed veroorzaakt", sprak hij.

Maar in de ogen van de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet afdoende kunnen bewijzen dat de vrouw – die steeds heeft gezegd de auto juist te hebben stilgezet om een berichtje te kunnen versturen - daadwerkelijk zat te appen. Tussen het moment dat zij haar berichtje verstuurde en het alarmbelletje van de Texelse naar 112 direct na de aanrijding, zaten 97 seconden. Uit een in opdracht van de rechtbank uitgevoerde reconstructie is gebleken dat de gebeurtenissen zich binnen die korte periode kunnen hebben afgespeeld. Hoewel het OM sprak van "theoretische haalbaarheid zonder bewijswaarde", vond de rechtbank dat sprake was van een scenario dat niet zomaar terzijde kan worden geschoven.

Gevaarlijk

De rechtbank oordeelde wel dat de vrouw gevaarlijk rijgedrag kan worden verweten. In de duisternis beging ze weliswaar geen snelheidsovertreding, maar in de wetenschap dat op de Hoofdweg ook fietsers kunnen rijden, had ze haar snelheid moeten aanpassen aan de omstandigheden. "Nu was ze niet meer in staat tijdig te reageren toen ze de achterlichten voor zich zag verschijnen", aldus de rechtbank.

Die oordeelde verder dat twee door de ouders ingediende schadeclaims – beiden vroegen om 25.000 euro smartengeld – niet voor toewijzing in aanmerking komen. De ouders – die de Texelse tijdens de behandeling van de zaak emotioneel opriepen "de hele waarheid te vertellen" – moeten daarvoor nu naar de civiele rechter.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00