Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaars bundelen de krachten voor Sint Maarten

Algemeen

Iedereen heeft afgelopen week de beelden van het verwoeste Sint Maarten gezien. Op het eiland liet orkaan Irma weinig heel. Huizen zijn verwoest en er is een groot tekort aan levensmiddelen. Drie Texelaars trekken zich het lot van de bewoners enorm aan en zijn een actie gestart onder de naam Eiland helpt Eiland.

Ivonne Boom, Trea van Leeuwen en Sanny Grisnigt zijn niet op zoek naar geld: "Ik ben een Sint-Maartenganger, het gevoel dat ik op dit eiland krijg is, denk ik, te vergelijken met al die toeristen die op Texel komen en hier ook hun hart verpand hebben. Het klimaat is, met uitzonderingen daargelaten, heerlijk, de mensen vriendelijk en met name de diversiteit tussen het Nederlandse en Franse deel van het eiland, maakt dat het eiland nooit verveelt. Dat alles, inclusief de habitat van de Sint Maartenaren zelf is verwoest, ligt aan duigen en er is dringend behoefte aan veel hulp. Wij vonden dat we iets moesten doen om onze eilandbewoners, die ook heel goed weten hoe het voelt om in een eilandpositie te leven te mobiliseren om spullen in te zamelen.
We kunnen alles gebruiken, van babyvoeding tot toiletpapier, houdbare voeding tot spullen om scholen weer op gang te helpen. Een uitgebreide lijst zal volgen. We hebben contact met een organisatie die afzetpunten heeft in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en deze organisatie zorgt ervoor dat de goederen verscheept worden naar Sint-Maarten", vertelt Ivonne Boom die sinds zes jaar zelf een huis heeft op Sint Maarten.

Waar kunnen de spullen heen?

De eerste afzetpunten zijn inmiddels bekend:

De Rooms-Katholieke kerk in De Cocksdorp: Zondag 10 september tot vrijdag 15 september.
Rooms-Katholieke kerk in Den Burg: Dinsdagmorgen 12 september en donderdagmorgen 14 september van 9:00 tot 12:00 uur.
Paal 28, de Cocksdorp: iedere dag vanaf 9:30 uur

Texelaars op Sint Maarten

Boom volgt het nieuws op de voet. "De orkaan José lijkt vannacht langs het eiland te zijn getrokken en heeft zoals het nu lijkt niet veel meer schade aangericht. Maar alles is al kapot. Het zijn de eerste berichten die ik mee heb gekregen hoor, maar communicatie is ook lastig." Via Ivonne vernam de redactie ook dat er twee Texelaars zitten op Sint Maarten, Christa van Rijsewijk en Erwin Smit uit Oosterend. "Ze maken het goed. Ze zitten nu bij vrienden van mij ondergedoken. Ze hebben daar wel voedsel en water. Ze waren er niet met een georganiseerde reis, dus moeten ze alles zelf regelen. Het is zaak om ze nu naar Nederland te krijgen met één van de militaire vluchten. Ze weten dat ze naar de commandoposten moeten. Maar zoals ik al zei, contact gaat lastig. 

De dames willen ook nog even wat duidelijk maken: "We hopen dat de Texelaars massaal zullen reageren op ons bericht, in ieder geval danken wij u voor uw interesse en hopen op een enorm aantal goederen waarmee we Sint- Maarten kunnen helpen om weer een fantastische plek te maken. Rest mij u nog het volgende te zeggen: ook ik zie de beelden van de plunderingen en ook ik zie de bendes weglopen uit winkels met led tv's en afzuigkappen. Laten we proberen dat beeld niet een prioriteit te laten zijn en laten we ons hierdoor niet laten weerhouden om in grote mate te schenken", laat Boom namens de drie meiden weten. 

Wie op de hoogte wil blijven van de actie of meer wil weten kan terecht op de speciale Facebookpagina of mailen met Eilandhelpteiland@outlook.com

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3