Afbeelding
Foto: Videolux

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texel beleven vanuit je luie stoel

Toerisme

Alvast een realistisch voorproefje van wat je kunt doen op Texel? Een rondleiding door de Slufter vanuit je luie stoel? Dat wordt vanaf volgend jaar mogelijk. Videolux BV gaat 360 graden-video's produceren van Texelse (toeristische) activiteiten. Daarmee kan online de interesse voor Texel als vakantiebestemming nog beter gestimuleerd worden. Het pilotproject wordt ondersteund door STiFT, VVV Texel en Rabobank Kop van Noord-Holland.

Al ruim anderhalf jaar speelden filmmakers John en Gerhard Smit met de gedachte om 360 graden-films te maken. "Die ontwikkeling stond toen nog echt in de kinderschoenen, maar wij zagen direct de mogelijkheden om er voor Texel wat mee te doen", vertelt Gerhard. "Met 360 graden-video neem je de kijker écht mee op avontuur. Die kan letterlijk rondkijken op locatie. We gaan bijvoorbeeld een excursie aanbieden door de Slufter, waarbij mensen virtueel op stap kunnen met de boswachter. Als die naar links wijst, kun je het beeld naar links verplaatsen, zodat je ziet waar hij naar wijst." Vanwege de hoge kosten was het aanvankelijk niet haalbaar om met deze ontwikkeling aan de slag te gaan. "We zijn op zoek gegaan naar financiers die ook het belang van 360 graden-film zien voor Texel. Het is een fantastische manier om te laten zien wat je hier kunt beleven", vult John Smit aan.

Pilotproject

De Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel was enthousiast over het initiatief en zegde een bijdrage toe. Ook VVV Texel en Rabobank Kop van Noord-Holland zagen de potentie voor Texel. De drie instanties maken gezamenlijk het pilotproject mogelijk. "Wat wij gaan doen, gebeurt nog niet op deze manier in Nederland en zeker niet met zo'n hoogwaardige beeldkwaliteit. We gaan 360 gradenfilms maken op het land, met speciaal geprepareerde Segways en andere bestuurbare apparaten en vanuit de lucht met drones. We werken met een bolcamera waarin twaalf lenzen zitten, zodat je ook echt 360 graden kunt filmen. Zowel verticaal als horizontaal. We filmen op 8K. Dat is een hoge standaard, met een beeldkwaliteit die vele malen beter is dan de gemiddelde televisie-uitzending."

 Voor iedereen beschikbaar

Afgelopen donderdag, 13 juli, zetten de financiers hun handtekening onder de overeenkomst met Videolux BV. Dat was tevens het officiële startsein van het project. Gerhard: "De films komen voor iedereen gratis beschikbaar. Vijf ervan maken we in overleg met de VVV. Alle films kunnen straks vrij worden gedeeld of worden gebruikt voor de websites van Texelse ondernemers."

Virtual reality

De 360 graden-films van Videolux bieden straks een vergelijkbare beleving als virtual reality, maar dan zonder de noodzaak van een VR-bril. 'Je kunt kijken via computer, tablet of smartphone en natuurlijk ook met een VR-bril. Daarmee wordt de beleving nog intenser, maar het hoeft niet per se met bril. In onze films wordt de kijker ook deelnemer. Hij wordt als het ware opgenomen in de film en ervaart het alsof hij echt op die plek is.' De films zijn naar verwachting volgende zomer gereed.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3