Marianne van Dongen met het echoapparaat waarmee ze schouderklachten bekijkt.
Marianne van Dongen met het echoapparaat waarmee ze schouderklachten bekijkt.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Kijkje onder de huid bij de fysio"

Gezondheid

Geen bewegingen met een pijnlijke schouder om te achterhalen wat er aan de hand is, maar een scan met een echo-apparaat om een kijkje onder de huid te nemen.

Dat is tegenwoordig de toegevoegde waarde in de praktijk bij Fysio Team Texel in Den Burg sinds daar een echo-apparaat zijn intrede heeft gedaan. Fysiotherapeute Marianne van Dongen is opgeleid om met de echo schouderklachten te onderzoeken. Met behulp van de echo worden onder meer spieren, gewrichten, pezen en andere weefsel zichtbaar op het scherm, waarna Marianne aan de hand van de kleuren een diagnose kan stellen van de klachten. "Donker is vocht en kan wijzen op een ontsteking. Als je een slijmbeurs ziet, is dat meestal een teken dat die ontstoken is."

Fysio Team Texel haalde de echo in huis om patiënten van dienst te zijn, zodat er sneller een juiste diagnose kan worden gesteld en patiënten niet per definitie naar de overkant hoeven te gaan voor een echo. "Dan hoef je bijvoorbeeld niet na vijf sessies tot de conclusie te komen dat een behandeling niet werkt of dat de verkeerde medicijnen zijn voorgeschreven."

Het apparaat wordt vrijwel dagelijks gebruikt. Marianne volgde er een opleiding voor bij het AMC in Amsterdam en ze liep geregeld mee met schouderspecialist Wim Ramler en orthopeden van het ziekenhuis in Den Helder. Op hen kan ze ook altijd een beroep doen om mee een oordeel over een echo te geven. Een van de huisartsen op het eiland werkte de afgelopen jaren mee door mensen met schouderklachten naar Marianne door te verwijzen, zodat zij praktijkervaring met de echo kon opdoen. "Ik ben erg dankbaar voor dit vertrouwen."

Marianne is intern inmiddels bezig om haar collegae te trainen in de omgang met het echo-apparaat. Zo is fysiotherapeut Henriette Timmermans in opleiding om buik en bekkenbodem met behulp van de echo te beoordelen. De twee benadrukken dat het echo-apparaat geen speelgoed is en dat de toepassing ervan daadwerkelijk een toevoeging moet zijn in de behandeling van een klacht. Volgens Marianne en Henriette heeft de echo ook een educatieve functie. "Je kunt laten zien wat er binnen in het lichaam gebeurt en aan de hand van de beelden uitleggen waarom iets niet functioneert."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 1 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1