Afbeelding

Celstraf geëist voor fors uitgaansgeweld

Politie

Officier van justitie J. van Bree heeft vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar tegen vier Texelaars (22 tot 24 jaar jaar) straffen geëist variërend van 180 uur werkstraf tot drie maanden gevangenisstraf wegens grof uitgaansgeweld.

Volgens het Openbaar Ministerie is het viertal te koppelen aan drie geweldsincidenten op het eiland in 2013, 2014 en 2016, waarbij groepsgewijs op slachtoffers werd ingeslagen en geschopt. "Mishandelingen die doorgingen toen zij allang geveld waren", aldus de aanklager. Hij haalde in zijn verhaal getuigen aan, die spraken van "beestachtig gedrag". Bij een van de incidenten, in 2013, was sprake van dusdanig geweld "dat het tegen poging tot doodslag aan zat", zei hij.

Een van de vier verdachten, een 24-jarige Texelaar, was bij alle incidenten betrokken. Hij hoorde vrijdag een celstraf van drie maanden tegen zich eisen, waarvan een maand voorwaardelijk. Twee van zijn vrienden, allebei 22 jaar, hoorden straffen van respectievelijk twee maanden cel (waarvan een voorwaardelijk) en vier weken cel (waarvan drie voorwaardelijk) tegen zich eisen. Tegen de vierde verdachte, de enige die nog fulltime op het eiland woont, werd een taakstraf van 180 uur gevorderd. Hij was bij een incident betrokken, in 2013.

De rechtbank in Alkmaar had de gehele dag uitgetrokken voor de behandeling van de geweldsincidenten. Het eerste, in maart 2013 in De Koog, zou een gepland karakter hebben gehad. Het slachtoffer werd gevolgd toen hij het café verliet, werd geprovoceerd, deelde zelf de eerste tik uit en werd volgens het OM "door een groep van vijf tot zes man" op straat gemolesteerd. De schade bleef volgens de aanklager "wonder boven wonder" beperkt tot blauwe plekken. "Dit had veel erger kunnen aflopen", zei hij.

Het tweede incident, januari 2014, gebeurde in Den Burg. Drie van de vier verdachten liepen kort na middernacht van Café Mans naar café De Slock. Onderweg stuitten zij op een man die "vanuit het niets" op een van de drie zou zijn afgelopen, hem bij de keel zou hebben gepakt en hem zou hebben geslagen. De drie ontdeden zich naar eigen zeggen met licht geweld van de man, maar die bleek daags erna een schedelbasisfractuur, een scheur in de schedel, schade aan het oor en een gebroken neus te hebben opgelopen. Hij moest alsnog met spoed naar het ziekenhuis, was maanden arbeidsongeschikt en is nog steeds niet volledig hersteld. De officier van justitie noemde het geweld "buitensporig" en "onnodig". "Er was een vierde jongen bij, die besloot weg te lopen. Dat hadden de anderen ook kunnen doen."

Het laatste incident was afgelopen zomer bij de taxistandplaats in De Koog. Daar zag de 24-jarige Texelaar hoe bij een ruzie de vriendin van een van zijn vrienden een klap kreeg. De dader, die een kennis te hulp schoot en het meisje per ongeluk raakte, werd bont en blauw geslagen en geschopt. Hij moest een opleiding in het buitenland die twee dagen later zou starten laten schieten. De schade liep in de duizenden euro's.

De verdachten zelf – drie van hen bovengemiddeld tot hoog opgeleid - hadden nauwelijks een goede verklaring voor het gebeurde, wel dat ze spijt hadden en dat ze wilden dat het anders was gelopen. "We waren net 18, 19 jaar in die tijd", zei een van hen. "Wat wísten wij nou helemaal? We zochten het niet op, het overkwam ons." Hun advocaten trokken fel van leer tegen de traagheid bij het Openbaar Ministerie, dat de zaken lang op de plank heeft laten liggen. Een van hen noemde de strafeis "absurd". Een tweede raadsman zei dat het OM "zich er wel heel gemakkelijk vanaf maakt." In alle zaken vroegen zij forse matiging van de straf dan wel vrijspraak.

Van de drie slachtoffers dienden twee schadeclaims in. Het slachtoffer van afgelopen zomer vroeg ruim 2.600 euro, waarvan 300 euro smartengeld. Het slachtoffer van 2014 in Den Burg vroeg om bijna 9.000 euro, waarvan 7.500 euro smartengeld. Hij nam het recht eind dat jaar overigens al in eigen hand, toen hij samen met een vriend de 24-jarige verdachte tegen het lijf liep en zwaar toetakelde. In die zaak is aangifte gedaan. Wanneer de zaak voorkomt, is niet bekend.

De officier van justitie vroeg de rechtbank de schadeclaims toe te wijzen. Hij wees erop dat uitgaansgeweld van een dergelijke omvang een onveilig beeld geeft in de maatschappij en voor de slachtoffers nog veel vervelendere gevolgen heeft. De advocaten misten de onderbouwing van de claims, stelden zij. De rechtbank doet uitspraak op 31 maart.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2