Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Artex Kunstlezing 'Surrealisme' op dinsdag 28 februari

Cultuur

Op dinsdag 28 februari organiseert Artex - Kunstenschool Texel de kunstlezing Surrealisme. Deze lezing van 2 uur wordt gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Het surrealisme is een van de belangrijkste avant-gardes uit het Interbellum. Beeldende kunst, film en literatuur kennen surrealistische tendensen. Maar wat is het surrealisme? 'Een zuiver psychisch automatisme' zou André Breton zeggen, die 'bedoeld is om het werkelijke verloop van het denken vorm te geven'. Dat is althans de beschrijving uit het achtste nummer van het blad 'La révolution surréaliste' uit 1926.

Goed, maar hoe geef je dat werkelijke verloop van het denken weer? Daarvoor schakelen we de ratio uit en laten het onderbewuste en het onbewuste het werk doen. Automatismen, toeval, reflexen, emoties en dromen zijn belangrijke bestanddelen van surrealistische kunst, maar er is meer. Ongerijmde samenstellingen, zoals Meret Oppenheims 'Déjeuner en fourrure' (foto) of Magrittes 'Het rijk der lichten' zijn aan de orde van de dag. En daarbij ook veel humor.

Het Museum Boijmans Van Beuningen toont tussen 11 februari en 28 mei werk uit verschillende (voormalige) privécollecties op een grote, reizende tentoonstelling. Uiteindelijk komen de collecties in een nieuw Berlijns museum. De tentoonstelling toont werk van Salvador Dalí, Joan Miró, Max Ernst, om maar een paar namen te noemen. Wij hopen u op een eventueel bezoek goed voor te bereiden en de collecties in een nog breder perspectief te plaatsen.

De kunstlezing Surrealisme op 28 februari start om 20:00 uur in de Voorspeelruimte van Artex en duurt 2 uur. Kosten voor de lezing bedragen €10,- p.p. inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. Leerlingen CKV krijgen 50% korting op de entree. Vooraf reserveren is zeer gewenst en kan via Artex. Klik hier voor meer informatie of bel met 0222-313493.

Artex verzorgt diverse lezingen met kunsthistorische inhoud, deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij gaf al eerder interessante lezingen voor Artex en doet dat ook regelmatig in Amsterdam. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 7 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3