Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Onderzoek nieuw beleid softdrugs op Texel"

Algemeen

Texel zou een werkgroep moeten instellen die onderzoekt of een nieuw beleid voor softdrugs op het eiland wenselijk is.

Dat schrijft Frits Langeveld, horeca-ondernemer op Texel, in een notitie aan de gemeenteraad naar aanleiding van de discussie over het meer spreiden van coffeeshops over de Kop van Noord-Holland.

Texel staat op het moment de handel in softdrugs niet toe, waardoor er ook geen coffeeshop het eiland is. Volgens Langeveld betekent echter dat door afwezigheid van een coffeeshop er geen controle op de handel is en dat er nu diverse illegale verkooppunten zijn.

"Alle personen, ook zeer jeugdigen, kunnen de drugs handje contantje kopen. Sommige dealers echter geven drugs op de 'lat'. Het laat zich raden dat deze jongeren zeer gemakkelijk in financiële moeilijkhe­den kunnen komen en zodoende vaak een criminele richting inslaan."

Volgens Langeveld zou de werkgroep de huidige situatie op het gebied van softdrugs in kaart moeten brengen. Er zou gekeken moeten worden naar het gebruik onder jongeren die op Texel vakantie vieren.

Langeveld pleit voor de komst van een stichting die de controle krijgt over beleid en distributie van softdrugs op Texel. De opbrengst van de verkoop zou volgens Langeveld bestemd kunnen worden voor vier permanente medewerkers op Texel die voorlichting geven over softdrugs.

Geconcentreerde distributie van softdrugs houdt volgens Langeveld wel in dat alle andere vormen van vrije verkoop van softdrugs worden verboden en vervolgd.  

Langeveld zegt zich in de notitie als doel te stellen dat jongeren worden beschermd tegen een criminele sfeer en dat het sociaal disfunctioneren van drugsgebruikers wordt voorkomen. "De maatschappelijke kosten van deze twee aspecten kunnen op den duur aanzienlijk zijn. Sterker nog, op dit moment is het al niet meer acceptabel."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 20 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30