Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Brexit groot gevaar voor visserij

Landbouw / Visserij

"De aanstaande Brexit geeft een grotere dreiging voor de visserij dan sommigen denken", dat stelt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). Vanmorgen bracht hij op uitnodiging van wethouder Huisman een bezoek aan de vissermannen in Oudeschild. 

Volgens de Europarlementariër is de visserij voor Engeland een erg belangrijk punt in de onderhandelingen, waar dit voor Nederland een stuk minder geldt. "We moeten er voor waken dat de visserij door Den Haag niet uitgeruild wordt tegen onderwerpen die voor Nederland misschien belangrijk zijn. Je kunt hierbij denken aan migratie- en asielzaken." De politicus met visserij in zijn portefeuille maakt zich sterk voor de visserij en vraagt ook de aandacht voor de aanlandplicht. "Er komen gelukkig steeds meer politici achter dat er misschien wel een verkeerd besluit is genomen. Het was de bedoeling de voedselverspilling tegen te gaan. Maar nu blijkt dat bij schol dertig procent van de vangst het overleeft wanneer deze wordt teruggegooid. Dit moet nog wel verder onderbouwd worden. Op dit moment wordt alle bijvangst aan land gebracht en vernietigd. Dus wat is hier het voordeel van? Het geldt met name voor de schol, maar ook voor bijvoorbeeld tong", vertelt Van Dalen.



Gezellig aan tafel in de loods van de CIV.

Texel is volgens de Europarlementariër een uitstekende locatie voor een werkbezoek. Met name vanwege de hoge mate van innovatie van de Texelse vissers. "Zij waren één van de eersten die aan de slag gingen met de pulskorvisserij. Ik benadruk bij mijn bezoeken aan de visserij ook om te blijven zoeken naar extra innovatieve oplossingen. Maar zeker op Texel zijn ze daar ook steeds mee bezig." Nadat er binnen slippies waren gegeten, bedankte visserijvoorman Maarten Drijver de Europarlementariër, zijn gezelschap, wethouder Huisman en burgemeester Uitdehaag voor hun bezoek. "Over de visserij hoeven wij Peter niets meer te leren. Hij is al in zoveel vissersplaatsen geweest en bovendien is het zijn portefeuille. Maar wij vinden het belangrijk dat de contacten in Den Haag en Brussel goed blijven. Ook wil ik Hennie bedanken dat zij dit bezoek heeft mogelijk gemaakt. De gemeente is erg betrokken bij de Texelse visserij, dat merken we steeds vaker." 

Meer over het bezoek in de krant van dinsdag. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 3 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3