Sonarbeeld van Hans Eelman met het gevonden wrak.
Sonarbeeld van Hans Eelman met het gevonden wrak. duikboot

Herkomst Texelse duikboot nog onduidelijk

Algemeen

De onderzeeër die bij de Razende Bol is aangetroffen, is naar alle waarschijnlijkheid niet de Engelse E36 uit de Eerste Wereldoorlog waar in eerste instantie aan gedacht werd.

Vermoed werd dat het om een onderzeeër ging die op 19 januari 1917 zonk na een aanvaring, maar dat schip is meer dan tien jaar geleden al ten zuidwesten van Den Helder ontdekt. Een duiker uit Den Oever en de WR 52 haalden toen de commandotoren van de E36 boven water.

Die toren staat al een tijdje bij het Wrakkenmuseum op Terschelling en is aan de hand van bouwnummers van de werf geïdentificeerd als de commandotoren van de E36.

De vraag is nu wat voor vaartuig hulpstrandvonder Hans Eelman dan wel heeft aangetroffen. Het betreft een schip van circa vijftig meter lang. De kans bestaat dat het mogelijk een andere E-type van de Britse marine is. Er worden nog vier exemplaren vermist (de E22, de E24, de E47 en de E50). Vrijwel alle E-types waar de Britse marine in de Eerste Wereldoorlog mee voer, zijn gezonken. 

De Koninklijke Marine heeft laten weten onderzoek te doen naar het wrak bij de Razende Bol. Dat biedt mogelijk uitkomst. De strandvonderij op Texel gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaar, zodat die kan aangeven wat er met het wrak moet gebeuren.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2