Door het pompen van water verrichtte wethouder Eric Hercules de openingshandeling. (Foto Gerard Timmerman)
Door het pompen van water verrichtte wethouder Eric Hercules de openingshandeling. (Foto Gerard Timmerman)

Project Gouden Driehoek voltooid

Algemeen

'We moeten de geschiedenis niet afsluiten, maar juist aandacht aan schenken aan het rijke historische leven van Texel.' Met die woorden nam wethouder Eric Hercules woensdagmorgen de gerestaureerde Wezenputten officieel in gebruik.

Door het oppompen van het oerhoudende drinkwater dat bemanningen van de VOC-vloot eeuwen geleden op hun reizen naar de Oost voor uitdroging en ziekte behoedde, was tevens de symbolische afsluiting van het project Gouden Driehoek. 'Het project heeft veel gebracht.' Daarmee doelde Hercules niet alleen op de nieuw opgemetselde putten, de luiken met kijkrooster, de hekken er omheen, het straatwerk, het bankje, het informatiepaneel en de nieuwe houten goot naar de Skilsloot. In het gebied tussen de Wezenputten, De Schans en Kaap Skil wordt de geschiedenis op meerdere informatiepanelen belicht. Er staan picknickbanken, er is een wandelroute aangelegd en ook het nieuwe fietspad langs en rond de Redoute is gekoppeld aan de Gouden Driehoek. Het moet er aan bijdragen dat dit stuk van de Texelse geschiedenis beter zichtbaar en toegankelijker wordt, waarmee wordt ingespeeld op de toenemende belangstelling van toeristen voor cultuur en historie.

Hercules memoreerde de belangrijke betekenis van de Texelse Rede, zo'n vierhonderd jaar geleden. 'Het Schiphol' van de Gouden Eeuw. 'Van hieruit gezien zag je toen een woud aan fokkemasten, bezaanmasten, kluiverbomen, kruiszeilen, gaffelzeilen, razeilen, fregatten, fluitschepen, hoekers, galjoten, brigantijnen en barkassen.'

Veelzeggend was de gebeurtenis in 1593, toen de Amsterdamse koopman Roemer Visser volgens de overlevering tijdens de stormachtige kerstnacht 40 koopvaardijschepen verloor. Hij vernoemde er zelfs zijn dochter naar: Maria Tesselschade.

De afsluiting van het project Gouden Driehoek betekent overigens niet dat alle plannen zijn gerealiseerd. De voorgenomen aankoop van Brakenstein, om er een theehuis annex informatiecentrum van te maken en de Franse tuin in ere te herstellen, is er om uiteenlopende reden (nog) niet van gekomen.

Hercules dankte acht instanties voor hun medewerking aan het project.

 

 

 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 44 minuten geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3