Alle negentien konikpaarden afgelopen woensdag in De Slufter.
Alle negentien konikpaarden afgelopen woensdag in De Slufter. Foto: Henk Leyen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Beboet opdringerige bezoekers"

Algemeen

VeggieSquad - een jongerenactivistengroepering die eerder een gratieverzoek stuurde naar de Koning om de konikpaarden te redden - hebben een valentijnskaart gestuurd naar Staatsbosbeheer. Hierin vragen zij Staatsbosbeheer om boetes uit te delen aan 'opdringerige bezoekers'. Juridisch is het voorstel van boetes van €1.000,- voor volwassenen en €100,- voor kinderen wel ietwat ambitieus. 

VeggieSquad omschrijft zichzelf als "een groep jongeren die zich inzetten voor mens, dier en milieu. Wij strijden voor de rechten van dieren, mensen en voor een beter milieu.". In de 'Valentijnswens' schrijven ze: "Wij, kinderen en jongeren van VeggieSquad hebben een valentijnskaart gestuurd aan Staatsbosbeheer met een hartewens voor de konikpaarden op Texel. Wij vragen Staatsbosbeheer om boetes uit te delen aan opdringerige bezoekers die de konikpaarden op Texel willen aaien of voeren. Staatsbosbeheer schreef gisteren dat de konikpaarden op Texel mogen blijven. Ze schreven daarbij ook dat konikpaarden die opdringerig gedrag vertonen wel naar het slachthuis moeten. Het is echter niet de schuld van de paarden dat zij opdringerig gedrag vertonen. Dit gedrag van de paarden wordt veroorzaakt door mensen die contact zoeken met de paarden. Wij bieden in de verstuurde kaart daarom een goed alternatief aan Staatsbosbeheer. De mensen moeten worden aangepakt op hun gedrag, niet de konikpaarden. Wij vragen Staatsbosbeheer boetes uit te delen aan bezoekers op Texel die contact proberen te maken met de paarden. Deze boetes liegen er niet om: een bedrag van 1000 euro aan volwassenen die zich met de paarden bemoeien en voor kinderen een boete van 100 euro. Door zulke grote consequenties te stellen voor bezoekers, zullen de bezoekers de paarden hopelijk met rust laten en kan voorkomen worden dat de paarden omwille van hun gedrag naar de slacht moeten."

Ophef niet de reden voor ommezwaai

Staatsbosbeheer liet van de week weten dat het niet de ophef is waardoor de paarden mogen blijven. Op Texel is men meteen vanaf het moment dat duidelijk werd dat de paarden op de huidige wijze niet konden blijven, gezocht naar oplossingen. De oplossing die nu is gevonden is verre van ideaal, maar stemt wel diverse actiegroepen tevreden. Diverse deskundigen lieten al weten de ecologische gevolgen in de gaten te blijven houden. Ook het mogelijk afblazen van excursies - die al jaren worden gegeven en de natuurkennis van mensen vergroten - zien zij met lede ogen aan. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3