De OOCL Rauma in de storm op zee.
De OOCL Rauma in de storm op zee. Foto: Kustwacht Nederland

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Visserij bezorgd over OOCL Rauma

Algemeen

De visserij heeft bezorgd gereageerd op het incident met de 179 meter lange OOCL Rauma waar dinsdagmiddag zeven containers overboord sloegen.

Diverse visserij-organisaties lieten meteen een calamiteitenplan voor de demersale visserijketen (visserij op de bodem) in werking treden om te bekijken of er nog gevolgen zouden zijn voor de voedselveiligheid.

Dat leerde dat er papierenrollen, verpakkingsmaterialen en melkpoeder in de containers zaten en dat is geen probleem voor de voedselveiligheid.

Geluk bij een ongeluk was volgens de visserij-organisaties (Coöperatieve Visserij Organisaties, Nationaal Overleg Visafslagen en de Visfederatie) dat de kottervloot als gevolg van het slechte weer een aantal dagen aan de kant lag. Daardoor konden de kotters niet in aanraking komen met ronddrijvende of gezonken containers.

De visserij-organisaties zijn verbaasd dat het ongeval met de OOCL Rauma zo snel na de containerramp met de Zoe (januari 2019) heeft kunnen plaatsvinden. "Onze vissers vissen nog steeds troep uit de containers van de MSC Zoe op. Je mag toch aannemen dat er geleerd is van die ramp en dat de regelgeving omtrent containerschepen die met stormachtig weer in (of in de buurt van) deze vaargeul varen aangescherpt wordt."

De Nederlandse Vissersbond adviseert zijn leden om het gebied waar de containers zijn gelokaliseerd de komende periode zoveel mogelijk te mijden. 

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die op Texel woont, heeft van de week samen met zijn partijgenoot Willem Moorlag Kamervragen gesteld over de OOCL Rauma. Het schip voer dinsdag in de storm buiten de twee vaarroutes die boven de Waddeneilanden langs lopen voor de zeevaart.

De Kamerleden willen onder meer weten of er nog wat gebeurt met het verzoek van de Tweede Kamer om bij stormachtig weer de containervaart op de zuidelijke route, die vlak boven de Waddeneilanden loopt, aan banden te leggen.

De Zoe had in in 2019 in stormachtig weer de zuidelijke in plaats van de noordelijke vaarroute gepakt. Het schip tikte tegen de bodem van de minder diepe vaarroute, waarna er 342 containers overboord sloegen.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 11 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30