Afbeelding
Foto: Rob Buiter

Natuurwijzer vernieuwd van start met Allert Bijleveld

Algemeen

Op zondag 16 februari vertelt NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld over zijn werk aan kanoeten op Radio Texel bij het programma Natuurwijzer. Interviewer is Mathijs Deen, bekend van de landelijke radio. Het team van Natuurwijzer is vernieuwd. Voortaan wisselen de makers elkaar af: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Ecomare, IVN-Texel, Txgids, en In vogelvlucht (het duo Klaas de Jong en Lieuwe Dijksen). 

In de eerste aflevering op zondag 16 februari praat radiomaker en schrijver Mathijs Deen met gedragsecoloog Allert Bijleveld van het NIOZ. Allert Bijleveld: "Ik doe mijn werk vooral met kanoeten. Dat zijn wadvogels die in het Arctisch gebied broeden en in Europa en in Afrika overwinteren. Het zijn inmiddels ideale modeldieren, omdat we er al zo lang onderzoek aan doen. De interactie van een vogel met zijn omgeving is per definitie complex en dan is het goed om te werken met een soort waar je al zo veel van weet. Van verschillende kanoeten kennen we zelfs de karakters: je hebt heel ondernemende, exploratieve dieren, die makkelijk een nieuwe omgeving verkennen. Daarnaast heb je ook meer behoudende kanoeten, die op zeker spelen. 
De verschillende karakters hebben niet alleen consequenties voor het gedrag, maar zelfs voor hun fysiek. Exploratieve dieren kunnen met een kleinere maag toe, omdat ze steeds het beste voedsel weten te vinden. De behoudende types hebben een grotere maag nodig, waarmee ze ook een lagere kwaliteit voedsel kunnen verteren.
Mijn onderzoek is vooral gedreven door een fascinatie voor de wereld van het wad. Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je dat door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek maar lang genoeg volhoudt, er altijd praktische toepassingen komen bovendrijven. Zo begint de kanoet ons nu steeds meer te leren hoe de natuur reageert op veranderingen die wij in hun wereld veroorzaken."

Natuurwijzer is een wekelijks programma over natuur en milieu op Radio Texel. Het bestaat al 30 jaar. De uitzendtijd blijft gelijk: zondag van 12-13 uur en herhaling op dinsdag van 18-19 uur. Te beluisteren via ether FM 106.1, kabel 98.5 en online http://www.radiotexel.nl/stream.html.
 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3