Afbeelding
Foto: ECOMARE

Plastic soep tentoonstelling bij Ecomare

Algemeen

De komende maanden staat er op het buitenterrein van Ecomare een bouwkeet met daarin een tentoonstelling over plastic soep in zee. Dit is ontstaan uit een stageproject en een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, het Nationaal Park 'Duinen van Texel' en Ecomare. Omdat een zaal bij Ecomare dicht is vanwege de komst van een nieuwe tentoonstelling, komt deze extra attractie mooi uit.

Ruby de Wit, stagiaire bij Staatsbosbeheer, studeert Kust- & Zeemanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Nova Stijkel is studente Mediavormgeving aan het Mediacollege in Amsterdam en loopt stage bij Ecomare. In de stageperiode van beide studenten viel van alles samen: Staatsbosbeheer wilde meer met het (zwerf)afvalvraagstuk doen en Ecomare zocht vervangende elementen tijdens de verbouwing. De combinatie van deze wensen leidde tot de tijdelijke tentoonstelling bij Ecomare.

In de keet zijn voorbeelden te zien van plasticafval dat op het strand en in het Nationaal Park is gevonden. Een deel ervan is geleend uit de jutterij-collectie van Museum Kaap Skil. Ook is er kunst te zien van Sytske Dijksen: kleurrijke dieren van ballonlinten en een tas van Coca Cola-wikkels. Boswachter Glenn van Ginkel, zelf een fervent zwerfvuilraper, heeft geholpen met de inrichting van de keet.

Staatsbosbeheer ziet het afval in haar gebieden met lede ogen aan. De boswachters pakken zelf vaak het zwerfvuil op wat ze op hun rondes tegenkomen. Tijdens de zomermaanden vonden zij bijvoorbeeld meer dan 500 ballonnen in de Texelse natuurgebieden. Twee keer per jaar organiseert Staatsbosbeheer Texel een grote opruimactie, de eerstvolgende is in De Slufter op 22 februari. 

De keet blijft tot ongeveer half mei te bezichtigen als onderdeel van een bezoek aan Ecomare. 
 

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 20 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30