De Cocksdorp zit zonder kapster.
De Cocksdorp zit zonder kapster. Foto's: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Ouwe Sunderklaas

De Cocksdorp: met handen in haar na vertrek kapster

Algemeen

Angelique Veldman die gestopt is als kapster, het treintje van De Krim, 'de pashokjesfilmer' en het verdwenen bord van kunstwerk Vrijheid dat door een magneetvisser uit de Roggesloot werd gevist.

Het waren enkele onderwerpen die donderdagavond in De Cocksdorp geregeld voorbij kwamen. Ouwe Sunderklaas werd er traditioneel gespeuld in de huiskamers en dat was voor de kijkers en speulers wel zo prettig met de kou buiten.

De opkomst was stabiel en goed met 19 voorstellingen bij de volwassenen en tien voorstellingen bij de kinderen. Er deden in totaal 63 volwassene speulers en 19 jeugdspeulers mee.

Een van de opmerkelijkste voorstellingen was het 'carbidschieten'. Twee speulers schoten eens lekker wat frustraties van zich af en hadden daarvoor een 'carbidbus' meegenomen waarmee de ballen door de woonkamers werden geschoten.

Ook een dankbaar onderwerp was het thema 'bijnamen', nadat er gemopperd was over het gebruik van de bijnaam 'Nok' voor Wim van 't Noordende. Het leidde onder meer tot een voorstelling over het nieuwe 'Nokplein' in De Cocksdorp-zuid waar de huizen geen nummers kregen, maar de bijnamen van prominente Cocksdorpers.

Fraai was de voorstelling van een paar Cocksdorpers van wie de haren alle kanten uitgroeiden nu Angelique geen haren meer knipt. De speulers hadden een paar bossen touw bij zich waar ook letterlijk geen eind aan leek te komen.

Een groep dames had toepasselijk ingespeeld op de 'Durperblauwe borden' die de 12 12 Club had opgehangen in De Cocksdorp. Zij kwamen opzetten als de 'Durper Blueband' die een aantal liederen over dorpsgenoten zong.

De Concurrent van de familie Veldman was aan de beurt bij één van de grote groepen die een volledig modeshow met fleece-produkten van de winkel in de woonkamers uitvoerden. Hoogtepunt was de 'Roelkini', vernoemd naar Roel Veldman. 

De jeugd haakte (al dan niet met enige ondersteuning van de ouders) toepasselijk in op een filmpje bij de Plus waarin Johannes van Heerwaarden al een paar jaar te zien is. Hun punt: Johannes blijft in dat filmpje al jarenlang op een of andere manier 41 jaar oud...

En ook bij de jeugd was het vertrek van de kapster als gevolg van gezinsuitbreiding een dankbaar onderwerp om te speulen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3