Afbeelding
Foto: Artex Kunstenschool

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Muziekonderwijs anders bekostigen"

Algemeen

Het muziekonderwijs op Texel moet niet veranderen of verdwijnen, het moet alleen wel anders worden bekostigd.

Dat is de strekking van een algemene toelichting die het college aan de raad heeft gestuurd over de inzet van cultuurcoaches in het basisonderwijs in plaats een vakleerkracht muziek.

Volgens de toelichting heeft Artex de afgelopen 7-8 jaar circa 80 procent van de subsidie voor een cultuurcoach (50.000 euro per jaar) ingezet om muziekonderwijs op de basisscholen te verzorgen. "Van de scholen wordt door Artex hiervoor geen bijdrage gevraagd, terwijl dat wel mag worden verwacht." 

Het college wil de cultuurcoach volgens de toelichting onder meer gaan inzetten om culturele activiteiten die samenhangen met het IJslands Model te gaan coördineren. Dat laatste is het meerjarige project om van lieverlee het drankgebruik op het eiland omlaag te krijgen door de jeugd diverse soorten activiteiten op gebied van sport, cultuur en welzijn aan te bieden.

"De taken van de cultuurcoach zijn breder geworden, waardoor het onderdeel lesgeven (muziekonderwijs) kleiner is geworden."

Volgens de toelichting verwacht de gemeente van Artex dat zij het muziekonderwijs op de basisscholen zal bekostigen vanuit een andere subsidie die Artex van de gemeente krijgt (348.000,- euro). Daarbij wordt volgens de gemeente ook een bijdrage van de scholen verwacht. "Gezamenlijk zal bekeken moeten worden op welke wijze dit gerealiseerd kan worden." 

De genoemde subsidie van 348.000,- euro is de zogeheten beleidsgestuurde contractfinanciering die Artex van de gemeente krijgt voor het aanbieden van muzieklessen, danslessen en andere lessen op het gebied van cultuureducatie. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3