De deelnemers aan het collectieve zonnedak bij Van der Werve.
De deelnemers aan het collectieve zonnedak bij Van der Werve. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Tweede collectieve zonnedak Texel geopend

Algemeen

Bij Tuincentrum Van der Werve in Den Burg is vrijdagavond het tweede collectieve Texelse zonnedak officieel in gebruik genomen.

Op het dak van de schuren van het tuincentrum zijn de afgelopen tijd 275 zonnepanelen neergelegd waar 27 Texelaars in hebben geïnvesteerd.

Dat gebeurde via de zogeheten Postcoderoosregeling: die regeling biedt de mogelijkheid om zonnepanelen op de daken van een ander te leggen. Degenen die in de panelen hebben geïnvesteerd, profiteren vervolgens vijftien jaar lang van teruggave van de energiebelasting.

Op die manier is het lonend om te investeren in zonnepanelen en de regeling is meteen praktisch voor wie op het eigen dak geen zonnepanelen kan of wil neerleggen. Voorwaarde van de regeling is dat alle deelnemers in hetzelfde postcodegebied wonen.

Bedoeling is dat de 275 panelen op het dak van Van der Werve per jaar zo'n 82.000 kWh stroom opleveren. Ter vergelijking: een huishouden van vier personen verbruikt jaarlijks zo'n 4500 kWh aan stroom. De deelnemers krijgen een app op de telefoon waarmee ze de opbrengst van de panelen kunnen bijhouden.

De panelen werden geïnstalleerd door Texel4Trading van Nicol Schermer uit Den Burg. InnoFundNL van Esther Krijnen uit Oudeschild begeleidde het project. Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) nam het tweede collectieve zonnedak vrijdagavond officieel in gebruik. Volgens haar roepen zonnedaken minder weerstand op dan bijvoorbeeld windmolens of zonneakkers.

Uitleg bij de omvormers van de stroom die op het dak wordt opgewekt.

Volgens Krijnen wordt er inmiddels gewerkt aan nieuwe zonnedaken op Texel. Dat betreft een zonnedaken bij zorgboerderij Plassendaal in Waalenburg (postcode 1793), het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp (postcode 1795) en Hoeve Vrij en Blij in Den Hoorn (postcode 1797). De collectieve zonnedaken op Texel hebben een eigen website: www.postcoderoostexel.nl

Het eerste collectieve Texelse zonnedak ligt op boerderij De Hal nabij Den Burg en werd in mei 2018 in gebruik genomen. Daar investeerden veertien Texelaars in 224 zonnepanelen op het dak van een schuur.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06