De plek waar het nieuwe Gezondheidsplein moet komen.
De plek waar het nieuwe Gezondheidsplein moet komen. Foto: Google Map

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Groen licht voor nieuw Gezondheidsplein

Algemeen

De initiatiefnemers van het Gezondheidsplein kunnen verder met de ontwikkeling van de plannen. De gemeente heeft woensdagavond het licht op groen gezet.

Het Gezondheidsplein komt op de voormalige plek van De Ferrever op de kruising van de Emmalaan en de Elemert in Den Burg.

Een voorstel van Texels Belang en Texel 2010 om te elfder ure nog de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat (met de Beatrixzaal en de Vrije School) als alternatieve locatie te bekijken, kreeg geen steun. TB trok zich terug als indiener van het voorstel, Texel 2010 bleef erachter staan.

De raad heeft besloten om de plek waar de nieuwbouw moet komen de bestemming 'Maatschappelijk en Verkeer – Parkeerterrein' te geven. Het was in 2017 al de bedoeling dat de bouwgrond een maatschappelijke bestemming zou krijgen, maar een meerderheid van de raad bepaalde eind 2017 bij de vaststelling van het bestemmingsplan Den Burg-Zuid dat het terrein nog even de bestemming 'Groen' moest krijgen.

De raad bepaalde woensdagavond op voorstel van Texels Belang en VVD wel dat de gemeente geen 4,5 ton beschikbaar stelt voor het inrichten van de omgeving en de aanleg van de parkeerplaatsen bij het Gezondheidsplein. Dat moeten de initiatiefnemers volgens hen zelf doen.

Bedoeling is dat de parkeerplaatsen na de aanleg voor een symbolisch bedrag aan de gemeente worden overgedragen, waarna de gemeente verder voor het beheer en onderhoud zorgt. De 4,5 ton had uit de verkoop van de grond bij de kruising van de Emmalaant en de Elemert aan de initiatiefnemers moeten komen.

Het Gezondheidsplein is de gezamenlijke naam voor een aantal voorzieningen op het eiland die op één plek willen samenwerken. Dat zijn de Texelse Apotheek, Fysio Team Texel, huisartsenpraktijken Dros-Hoekstra en Vos-De Winter, Omring Thuiszorg, de Thuiszorgwinkel, Texels Welzijn, Zorgcoöperatie Texel Samen Beter en Starlet Diagnostisch Centrum.

Het Sociaal Team van de gemeente, de GGZ, Triversum en Geriant hebben aangegeven eveneens met het Gezondheidsplein te willen samenwerken.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1