Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Musea doen mee aan Open Monumentendag

Algemeen Texel Actueel Texel Actief

Open Monumentendag, op zaterdag 14 september, heeft dit jaar als thema: 'Oorden van plezier'. Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer, allebei gratis toegankelijk op deze dag, hebben er hun eigen invulling aan gegeven. Museum Kaap Skil heeft Oudhollandse spelletjes op het buitenterrein. Bij de Oudheidkamer speelt de onlangs gerestaureerde speeldoos uit 1860 en schenken de vrijwilligers gratis kruidenthee.

Op het buitenterrein van Museum Kaap Skil kan jong en oud zich op 14 september vermaken met Oudhollandse spelletjes als steltlopen, hoepelen, zaklopen en bikkelen. Wie wil touwtje springen, kan zijn eigen springtouw draaien bij de touwslagers. Zij hebben hun lijnbaan er speciaal voor opgezet.

In de molen worden pannenkoeken en drie-in-de-pan gebakken van versgemalen meel. Daarnaast zijn er zelfgebakken taarten, die bij droog weer op het terras rond de molen kunnen worden opgegeten. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de molen. Museum Kaap Skil is op Open Monumentendag open van 10 tot 17 uur.

Een speeldoos zorgde voor muziek in de huiskamer in de tijd dat de platenspeler en de radio nog moesten worden uitgevonden. Het is een volledig mechanisch instrument, dat door de trommels te wisselen verschillende melodieën kan voortbrengen. De speeldoos van de Oudheidkamer staat in de opkamer en wordt normaal gesproken niet meer dan een keer per dag opgewonden. Tijdens Open Monumentendag is het museum van 11 tot 16 uur open en zal de speeldoos steeds op het halve uur worden aangezet.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1