Struikheide in bloei in De Nederlanden.
Struikheide in bloei in De Nederlanden. Foto: job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe cursus 'gastheer van het Nationaal Park' in aantocht

Algemeen

IVN start op dinsdag 29 oktober met de nieuwe cursus Gastheer van het Nationaal Park. Tijdens de cursus leren de ondernemers onder meer over de waarde van het Nationaal Park, de ontstaansgeschiedenis en aanwezige flora en fauna. In samenwerking met elkaar en met hulp van experts uit het park ontdekken zij hoe ze hun gasten een beleving kunnen bieden die alleen op Texel mogelijk is.

Recreanten laten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker meewegen in hun keuze voor een dagtrip of verblijf. Meer dan ooit is er informatie over Texel en haar natuurgebieden beschikbaar, bijvoorbeeld via apps, routes en kaartjes. Maar het zijn juist de verhalen van mensen, de weetjes die niemand weet, iets bijzonders dat je pas ziet als je erop gewezen wordt, die maken dat je natuur écht beleeft. En de natuur op Texel heeft recreanten zoveel moois te bieden: zodra je er meer over weet kan je er niet meer over ophouden.

Gastheren zijn begaan met de Texelse natuur en dragen dit actief uit in hun bedrijf. Ze voorzien hun gasten van betere informatie over locaties, de natuur en bijzondere routes in en rondom het Nationaal Park. Zij zijn de ambassadeurs van het park en vormen door het gastheerschap een bijzondere schakel tussen natuur en bezoeker. Ze zijn te herkennen aan een onderscheidend kwaliteitslabel, waarmee duidelijk is dat zij bijdragen aan het behoud van de Texelse natuur en de ontwikkeling van het Nationaal Park. Texel heeft inmiddels al meer dan honderd gastheren van het Nationaal Park.

Het programma Gastheer van het Landschap is een initiatief van IVN Natuureducatie. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu inschrijven via de website van het Nationaal Park Duinen van Texel: www.npduinenvantexel.nl
Over

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45