Afbeelding
Foto: Bron Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GL en D66: "ZZP'ers ook economisch gebonden"

Politiek

GroenLinks en D66 vinden dat ZZP'ers ook de status van "economisch gebonden" horen te hebben en straks dus ook onder de koopprijsgrens mogen kopen.

Beide partijen dienen daarvoor vanavond een amendement in, tijdens de behandeling van de Huisvestingsverordening. Op grond daarvan mogen alleen bewoners die economisch of maatschappelijk gebonden zijn aan Texel een huis kopen beneden de koopprijsgrens of huren beneden de huurprijsgrens.

"Wij beseffen dat het lastiger is voor een ZZP-er om de noodzaak van het op Texel gevestigd moeten zijn aan te tonen. Maar kijkend vanuit het belang van de ZZP-er voor Texel (veel Texelse bedrijven en inwoners doen een beroep op een ZZP-er), vinden wij dat we de huisvestingsverordening ook voor ZZP-ers moeten openstellen.

Dat dit een voor de gemeente lastig handhaafbare of uitvoerbare regeling is, is wat ons betreft geen argument om de ZZP-ers dan maar uit te sluiten.

We beseffen ook dat er criteria moeten zijn waaraan een ZZP-er moet voldoen om te kwalificeren als 'economisch gebonden'. Wij denken daarbij aan de volgende zaken:

- Peiljaar: het afgesloten belastingjaar

- Minimaal de helft van het als ZZP-er verdiende inkomen moet afkomstig zijn van Texel opdrachten (via Texelse ondernemingen of Texelse inwoners)

- De ZZP-er verdient minimaal de bijstandsnorm

Een economische binding wordt aanwezig geacht als een woningzoekende beschikt over een arbeidscontract van ten minste een jaar bij een bedrijf/werkgever op Texel of vanuit een bedrijf/werkgever tewerkgesteld op Texel, waarmee een inkomen wordt verkregen van ten minste bijstandsniveau, zodat het huishouden van deze woningzoekende economisch onafhankelijk is. Dit geldt ook voor een woningzoekende die werkzaam is als zelfstandige en kan aantonen minimaal de helft van het als ZZP-er verdiende inkomen afkomstig is van Texelse opdrachten (via Texelse ondernemingen of Texelse inwoners) waarmee hij/zij minimaal de bijstandsnorm verdient.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3