Dorian van Rijsselberghe.
Dorian van Rijsselberghe. Foto: Justin Nan

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Duurzaamheid centraal bij WAVES Festival

Sport

"We creëren een platform voor een groot aantal ondernemers die spreken over nieuwe duurzame initiatieven."

Dat zegt Dorian van Rijsselberghe over de eerste editie van WAVES Festival van woensdag 19 tot en met zondag 23 juni op en rond paal 17. Het evenement wordt zo duurzaam mogelijk.

Voor Festivaldirecteur, oceanenambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en ereburger van Texel Dorian van Rijsselberghe een vanzelfsprekende keuze.

Van Rijsselberghe zet zich al jaren in voor een schone wereld. Voor de organisatoren en bezoekers zijn de meest in het oog springende duurzame maatregelen; geen single-use plastic bekers, geen single-use plastic bij de food trucks en een gescheiden afvalinzameling..

Van Rijsselberghe is al van kinds aan bezorgd over hoe we met de aarde omgaan. Dorian is zowel ambassadeur van de Plastic Soup Foundation als ambassadeur van de Dutch Wavemakers. Daarnaast is de Olympisch Kampioen windsurfen één van de gezichten van de 'Stop plastic campagne' van National Geographic. In april 2019 is Dorian benoemd tot de officiële oceanenambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

In aanloop naar het WAVES Festival zegt Van Rijsselberghe: "Er wordt me vaak gevraagd of WAVES een duurzaam festival wordt. Het grappige is dat dit voor mij nooit een vraag is geweest. Voor mij is dat de basis. Het zal in deze eerste editie misschien nog niet altijd lukken, maar we moeten ons bij alles kritisch afvragen of het ook kan zonder single-use of wegwerpplastic. Bij de foodtrucks hebben we daarom voor alternatieven van bamboe of karton gekozen."

Wat ga je dan doen? "De gevolgen van de plasticvervuiling zijn overal ter wereld zichtbaar en het leven in zee wordt steeds meer bedreigd. Bewustwording is cruciaal om het tij te keren. Het verhaal blijven vertellen. Maar alleen roepen wat we niet moeten doen, is voor mij onvoldoende! Ik wil juist ook graag aandacht vragen voor andere initiatieven. Op mijn eigen festival gaan we de opbrengst van het geld voor de bekers aan het WWF geven. En we creëren een platform voor een groot aantal ondernemers die spreken over nieuwe duurzame initiatieven."  

Opbrengst hard cup bekers naar WWF

Een hard cup beker schaft de bezoeker éénmalig aan voor € 1,- en kan daarna keer op keer hergebruikt worden. De opbrengst van deze duurzame bekers gaat naar het Wereld Natuur Fonds. Dorian: "Op Paal 17 zijn ze al jaren bezig met duurzaamheid, dit was één van de eerste plekken waar ze met elektrische quads op het strand reden. Dit jaar is er ook echt een slag gemaakt met het beperken van single-use plastic. Dat we nu voor WAVES daar ook het WWF aan hebben kunnen koppelen, op een manier, zodat zij financieel beter worden van het feit dat wij geen single-use plastic gebruiken is fantastisch."

Keynote speakers duurzaamheid op vrijdag

Naast de praktische oplossingen op het festival zal WAVES op vrijdag ook een podium bieden aan mensen die laten zien dat het anders kan. In de grote festivaltent vertellen vrijdagochtend een aantal keynote speakers waaronder Vincent Kneefel van het WWF, Appletree Surfboards en Kitesurfer Roderick Pijls over hun visie op onze maatschappij en consumptiegedrag. Met hun bevlogen verhalen nemen zij de aanwezigen mee in hoe het anders kan. Niet om de les te lezen maar juist om te inspireren. Dorian: "Dat ik andere mensen met een nog meer inspirerend verhaal op WAVES letterlijk een podium kan geven, daar doen we het voor!"

Eerste editie WAVES Festival gratis toegankelijk

WAVES is topsport op het water, zoals de Ronde om Texel en de WAVES Invitational Grand Prix Texel van de toekomstige Olympische 'Foiling windsurf' sport. Maar WAVES is ook livemuziek op het strand, verrijkt met lekker eten, clinics, beach yogalessen en kids-activiteiten.

Op donderavond 20 juni treden The Dirty Daddies op, op het strand bij Paal 17 en op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni staan vanaf 15.30 artiesten als Nielson, WULF, Rondé, Splendid en de Spaanse feestband La Pegatina op het programma.

De volledige muzikale line-up en overige informatie over WAVES Festival is te vinden op www.wavesfestival.nl

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3