Op de achtergrond het officiële bord met daarvoor het ludieke bord dat eerder dit jaar door actievoerders werd geplaatst en dat kort daarna weer werd verwijderd.
Op de achtergrond het officiële bord met daarvoor het ludieke bord dat eerder dit jaar door actievoerders werd geplaatst en dat kort daarna weer werd verwijderd.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

‘Veilige’ Emmalaan voelt gevaarlijk

Algemeen

77 procent van de fietsers op de Emmalaan maakt zich zorgen over de veiligheid, dat blijkt uit het onderzoek dat de Antea Group in opdracht van de gemeente Texel heeft uitgevoerd. Tegelijkertijd komt uit het onderzoek naar voren dat een separaat fietspad juist tot gevaarlijkere situaties zou leiden. Dinsdag werden raad en pers bijgepraat over de resultaten van het onderzoek. 

Er zijn een aantal aanbevelingen die de Antea Groep doet op basis van uitgebreid onderzoek. Zo stellen zij voor een grote fiets op het wegdek te schilderen om duidelijker te maken dat fietsers ook gebruik maken van de weg. Ook het bord, dat door een deel van de fietsers wordt gemist en dat door de sneller rijdende automobilist niet goed te lezen is moet worden vervangen door een groter exemplaar. Verder is Antea Group voorstander van het afsluiten van de achteringang van de OSG. Uit het onderzoek blijkt verder niet dat de situatie onveiliger is geworden. Zo is er elf uur gemonitord, zijn er fietsers geïnterviewd en zijn vervoersbewegingen in kaart gebracht. Hieruit blijkt onder meer dat 96 procent van de automobilisten zich aan het dringende advies houdt en niet inhaalt op de ‘fietsgoot’ Emmalaan. Vier procent doet dat wel.


Pieternel Geurtz en Sjakkeliene Klaassen protesteren bij de deur.

De woordvoerder van Antea noemde het gedrag van die vier procent onverantwoord. De ruimte is daar immers niet. Inhalen is juridisch echter wel toegestaan, beaamde ook de woordvoerder. Wanneer de Emmalaan wel een officiële fietsstraat zou zijn, kan er wel een juridisch geldend inhaalverbod worden ingesteld. Maar hiervoor zouden meerdere acties vanuit de gemeenteraad nodig zijn, waaronder een verkeersbesluit. Nick Ran (VVD) stelde vast: “Maar één op de 25 haalt daar dus wel in terwijl het niet mogelijk is. Dat vind ik schrikbarend veel.” Ook andere raadsleden als Astrid van de Wetering (D66), Cees Hoogerheide (Texels Belang) en Henry Soyer stelden aanvullende vragen om goed beslagen te ijs te kunnen komen op het moment dat er over het onderwerp besloten dient te worden. 

Uit opgedane kennis uit het verleden is de verwachting dat de snelheid op de Emmalaan toeneemt op het moment dat er een apart fietspad wordt aangelegd. Dit zou weer leiden tot onveiligere situaties voor overstekende voetgangers bij de Elemert en de Haffelderweg. De gemeenteraad krijgt nu een zware taak om overwegingen te maken tussen het grote gevoel van onveiligheid enerzijds en de feiten uit het rapport anderzijds. Aan het einde van de bijeenkomst leken de aanwezige raadsleden zich terdege te beseffen voor wat voor onmogelijke taak zij komen te staan. Meerdere raadsleden maken zich niet alleen zorgen over de situatie nu, maar kijken ook al vooruit naar de periode dat en de leerlingen van ‘de Skool’ en de bezoekers van het gezondheidsplein ook dit gedeelte van Den Burg aan doen. Op het moment dat alle werkzaamheden van de Skool voorbij zijn, worden de steltonplaten verwijderd en de groenstrook doorgetrokken. Op dit gedeelte wordt nu ook nog regelmatig even ingehaald doordat de weg daar breder is. Dit is straks lastiger. 

Morgen op de website en in de krant van vrijdag een artikel dat dieper ingaat op de uitkomsten van het rapport dat openbaar is. Dit laatste was ook een nadrukkelijke wens van Veronne Koot (CDA) die zich afvroeg hoe de uitkomsten van het rapport uitgelegd moeten worden aan de bevolking, zoals bijvoorbeeld “die mevrouw buiten met een arm in een mitella”, doelend op de voor de deur protesterende Pieternel Geurtz.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 12 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00