Een eiland met een schuimkraag dus. Maar niet alleen door de huidige rijkdom aan bieren, dat in een aantal gevallen tot ver buiten de eilandsgrenzen wordt gedronken. Texel blijkt ook een lange bierhistorie te hebben, die teruggaat tot in de Middeleeuwen. Zonder het te weten bliezen de huidige Texelse brouwers rond 2000 nieuw leven in een eeuwenlange traditie. We blijken te leven op een eiland met een rijke biergeschiedenis. 

Lodewijk Dros, geboren en getogen op het eiland, dook diep in deze historie. In zijn onderzoek stuitte hij op monniken en hun eigen abdijbier, rebelse brouwzusters, tesselsche keuyt en vele andere onverwachte wetenswaardigheden. Dros begaf zich op het onontgonnen terrein van de Texelse biergeschiedenis en spitte een schat aan informatie boven. Hij bundelde dit in zijn boek “Int Texel gebrouwen” met als ondertitel “Zeven eeuwen bier – van zondige monniken tot Skuumkoppe”.  

In zijn rijk geïllustreerde boek neemt Dros de lezer mee op reis door de wereld van gruit, hop, gerst en mout. Van vrouwen en mannen die de roerstok hanteren en van innemers van alle standen en leeftijden. De lezer ontdekt in ‘Int Texel gebrouwen’ tesselsche keuyt,  komt “het beste bier ter wereld” tegen en stuit op smaakgeheimen van echt Texelse brouwsels. 

Om te eindigen bij de actuele rijkdom aan bieren, die kan bogen op een lange geschiedenis. In die historie ligt een schat aan brouwervaring en bierkennis opgeslagen. Daar kunnen de brouwers van nu inspiratie uit putten. 

Zelfs voor wie niet van bier houdt, is “Int Texel Gebrouwen” interessante leeskost. Dros schetst in vogelvlucht een verrassend beeld van de Texelse geschiedenis.   

Het boek richt zich op dat deel van de geschiedenis waarover schriftelijke bronnen te vinden zijn, de laatste zeven van zeker twintig eeuwen brouwnijverheid. Ooit was Texel zowel een geïsoleerd oord als een knooppunt van internationale handel. Daar werd bier gedronken, meestal als onderdeel van het dagelijks menu, maar ook bij bijzondere gelegenheden. In de laatste decennia heeft het grootste Waddeneiland zich ontwikkeld tot een voorloper op brouwgebied. Het tooit zich nu met een volle schuimkraag. 

“Int Texel gebrouwen” wordt uitgebracht door het Wads Smaakhuus, dat de culinaire rijkdom van - onder andere - Texel verkent. Dit artikel is het eerste van een serie voorpublicaties. Wordt vervolgd.

Afbeelding: Op Petrus Staverenus’ ‘Lachende man met een pasglas in de hand’ (1650) heeft het bier een volle schuimkraag.

Foto: Op Petrus Staverenus’ ‘Lachende man met een pasglas in de hand’ (1650) heeft het bier een volle schuimkraag.
Foto: Foto: Op Petrus Staverenus’ ‘Lachende man met een pasglas in de hand’ (1650) heeft het bier een volle schuimkraag.

(1650: Petrus Staverenus’ “Lachende man met een pasglas in de hand”)