De kokscampus aan de Slingerweg in Den Burg.
De kokscampus aan de Slingerweg in Den Burg. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Woonunits houden gemoederen weer bezig

Algemeen

De familie Eschweiler en mevrouw Hoogerheide - van der Heide, buurtbewoners van de campus van de Texel Academy zien de komst van nog eens twintig extra tijdelijke woonunits niet zitten. Zij ondervinden nu al ernstige overlast. Woensdag deden alle partijen hun verhaal bij de bezwaarschriftencommissie.

Dat de pijn diep zit bij aanwonenden is duidelijk. Bewoners gaven aan verschillende vormen van geluidsoverlast te ondervinden. Van joelende studenten tot afgestoken vuurwerk, drankflessen in de tuin en 'fikkiestokende' studenten tot diep in de nacht. Er zou zelfs hout zijn weggepikt achter de woning van de familie Eschweiler. De gemeente onderkent een lange reeks aanmeldingen, maar stelt dat het lastig objectief te meten is wat de aard van deze klachten is. Bovendien betreft het een industriegebied, waar volgens de gemeente nu eenmaal andere normen qua woongenot gelden dan in een woonwijk, zo stelt de gemeente. De leden van de bezwaarschriftencommissie stelden hierbij direct vraagtekens omdat geluiden van overlast op een industriegebied anders zijn dan overlast in de nacht van jongeren. De heer Eschweiler benadrukte daarop dat er met ondernemers op het terrein onderling is afgesproken na tien uur 's avonds geen overlast meer te veroorzaken en dat alle ondernemers zich daar ook aan houden. De emotie bij de dichtst aanwonende bewoners is niet gespeeld, het raakt ze zichtbaar. "Wij slapen inmiddels een paar nachten in de camper bij onze zoon om slaap in te halen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Volgens de aanwezigen van de Texel Academy klopt het dat er in het verleden overlast is geweest. "Het zijn veelal jongeren en daar zitten ook lastige exemplaren tussen. Wij hebben ook geleerd van het eerste jaar. Er zijn inmiddels duidelijke afspraken. Daar staat onder meer in dat iemand na drie afspraken van de opleiding af moet. Dit is gekoppeld aan zijn of haar woning en die moet verlaten worden op het moment dat de opleiding om wat voor reden dan ook wordt beëindigd. Er komt daarnaast een beheerderswoning, zodat er meer controle is", stelt de 'jobcoach' van de Academy. Namens de Texel Academy werd wel ook nog het punt over objectieve waarneming aangesneden. "Als wij klachten krijgen van vuurwerkbommen of pistoolschoten en we doen navraag bij de politie en daar is het verhaal dat er iemand tegen een muur had geslagen, dan zit er wel een groot verschil tussen."

De bezwaarschriften overhoorde de situatie en vroeg goed door. Zij vinden het wonen op een industriegebied geen vrijbrief voor overlast. Zij legden de bezwaarmakers voor hoe zij er in stonden als de vergunning wordt gekoppeld aan een aantal harde afspraken aangaande overlast. De bezwaarmakers zijn wantrouwig, daar afspraken in het verleden "steeds niet zijn nagekomen".

Ook de gemeente lijkt niet direct iets voor deze oplossing te vinden. "Wij verlenen een omgevingsvergunning. Het college ziet niet toe op de bewoners. En moet je weer bepalen hoe je het woongenot meet", stelde de gemeenteambtenaar. Mevrouw Eschweiler gaf op het punt van het industriegebied nog het volgende mee aan de bezwaarschriftencommissie: "Als je ergens 41 woningen neerzet, is dat nog steeds geen woonwijk?" Volgens Hoogerheide - die aangaf zich onveilig te voelen - zijn er ook bewoners van de units die gewoon nachtrust willen. De bezwaarmakers stellen dat de plaatsing van nog twintig units in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. De bezwaarschriftencommissie buigt zich nu verder over de kwestie en doet binnen zes weken uitspraak. Als de vergunning wordt verleend, worden de nieuwe appartementen media februari 2021 opgeleverd.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2