Donderdagmiddag om 13:00 uur ging het redelijk.
Donderdagmiddag om 13:00 uur ging het redelijk. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Anderhalve meter niet aan te houden in dorpskernen

Algemeen

Partijen als gemeente, VVV, TOP en Koninklijke Horeca afdeling Texel, gaven deze week aan tevreden te zijn over de gang van zaken. "Het is erg druk op Texel, maar over het algemeen gaat het wel goed", luidde het oordeel. 

Hoewel niemand de beste intenties ontkent, werd het bericht met hoongelach ontvangen. Iedereen die de afgelopen weken in het centrum van Den Burg of De Koog is geweest, ziet dat het aanhouden van de anderhalve meter een utopie is. Locoburgemeester Edo Kooiman bestrijdt dat het een te positief bericht is. "Er staat dat het over het algemeen wel goed gaat. Dat vind ik ook echt. Kijk eens naar andere delen van Nederland. Dan gaat het hier heel goed. We kunnen niet op iedere honderd meter een politie-agent neerzetten. Maar als ik in andere steden aan de overkant ben, hebben de winkels niet zoveel voorzorgsmaatregelen getroffen als de ondernemers hier. We doen onze uiterste best om mensen voor te lichten, maar als ze uiteindelijk toch de drukte opzoeken, kunnen wij dat niet volledig tegenhouden. En er wordt wel degelijk opgetreden, er zijn niet voor niets zes horecazaken die een officiële waarschuwing hebben gekregen. Bij herhaling volgt een forse boete."

Maar als ik in andere steden aan de overkant ben, hebben de winkels niet zoveel voorzorgsmaatregelen getroffen als de ondernemers hier.

Volgens Kooiman ligt het ook aan het moment. "Ik was gisteren ook weer eens een rondje om te kijken en de eerste horecazaak werd ik geweigerd omdat het te druk was. In De Koog was ik deze week bij een zaak en daar was alles keurig geregeld. Ja, het is op straat wel eens druk. Maar ik probeer zelf op momenten te winkelen dat het minder druk is. Daarnaast vind ik dat je de positieve kant ook moet belichten. Je kunt wel altijd wijzen naar de negatieve kanten, maar dat helpt ook niet op de langere termijn. Het bericht is bovendien ook echt op basis van informatie van alle betrokken partijen, zoals TOP, VVV Texel, de ondernemersverenigingen en de winkeliers."

Gastheren

Er is onder de Texelaars ook de nodige kritiek op de 'gastheren van de anderhalvemetersamenleving'. Ze zijn vaak niet te vinden en als ze al aanwezig zijn, wordt er niemand aangesproken. De gemeente heeft inmiddels laten weten ook niet geheel tevreden te zijn en gaat per 1 augustus samenwerken met een nieuw bedrijf. "Maar nogmaals, ook die zullen niet overal zijn. Het is heel belangrijk dat men zich zelf ook houdt aan de afstand en de drukte probeert te ontwijken", benadrukt de locoburgemeester. 


Foto: gemeente

De gemeente laat desgevraagd weten dat ze de strepen en de 'anderhalvemetercirkels' op straat opnieuw hebben aangebracht, zodat deze weer goed te zien zijn. Benadrukt wordt ook de eigen verantwoordelijkheid. 

Markten

In verband met de drukte op het eiland heeft de organisatie van de Durpermarkt laten weten de markten alsnog te annuleren. Ze vinden het onverantwoord nu het virus in Nederland oplaait en de drukte op Texels dusdanig is opgelopen dat het nu al moeilijk genoeg is om de richtlijnen van het RIVM te eerbiedigen.

Als je dan markten zoals die in Den Hoorn - waar heel veel ruimte is - gaat verbieden, concentreert het publiek zich alleen maar meer op andere plaatsen, zoals Den Burg

De Hoornder donderdag ging wel door. En hoewel op de redactie geluiden binnenkwamen dat de anderhalve meter regelmatig niet werd aangehouden, stelt de gemeente dat uit hun informatie blijkt dat het prima is verlopen. Een verbod op markten ziet Kooiman dan ook niet zitten. "Ik ga daar niet in mijn eentje over en je komt nu onverwacht met de vraag. Dat zou met de rest van het college moeten worden overlegd. Maar het eiland is vol. Als je dan markten zoals die in Den Hoorn - waar heel veel ruimte is - gaat verbieden, concentreert het publiek zich alleen maar meer op andere plaatsen, zoals Den Burg."

De locoburgemeester zegt dat het van groot belang is dat iedereen zich aan de regels probeert te houden. "Als we klachten krijgen, onderzoeken we die echt; als er bijvoorbeeld toch ergens teveel mensen zijn of de RIVM-richtlijnen opzettelijk genegeerd worden. Daar treden we echt wel op. Ik weet dat mensen graag naar de gemeente wijzen als er opgetreden moet worden, maar spreek medebewoners en ondernemers er gerust op aan als het niet goed gaat. Het virus lijkt weer op te laaien en we moeten er alles aan doen om verspreiding te voorkomen. Maar we kunnen - en willen - nu niet het eiland op slot gooien en je kunt dat ook niet deels doen. Hoe ga je dan bepalen wie wel en wie geen gasten mag hebben?"

Supermarkten

De redactie is bezig met het opzetten van een verhaal over de supermarkten. Uit eigen ervaring blijkt dat het hier niet altijd goed gaat en dan met name over de hoeveelheid mensen die gelijktijdig naar binnen gaan. "Er geldt nog steeds het advies: 'ga zo veel mogelijk alleen en op de niet drukke tijdstippen naar de supermarkten.' Het is geen landelijke eis dat winkelwagentjes nog worden schoongemaakt. Sommige supermarkten doen dat nog. Wel zijn bij alle supermarkten ontsmettingsspullen aanwezig. Wat betreft de drukte op straat: mijd die", stelt Edo, die besluit: "als je soms hoort wat medewerkers toegebeten krijgen als ze er wat van zeggen, daar word je niet vrolijk van", stelt Kooiman. 

Teststraat

Ondertussen neemt de roep tot de mogelijkheid om op corona te testen op Texel zelf toe. "Er wordt achter de schermen hard aan gewerkt, maar we kunnen er op dit moment nog geen duidelijkheid over geven", laat voorlichting weten.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 3 minuten geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3