Mountainbikers bij de Boet van Hopman in gesprek met mensen van Staatsbosbeheer.
Mountainbikers bij de Boet van Hopman in gesprek met mensen van Staatsbosbeheer. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

SBB daagt uit tot cultuurverandering: nieuwe mountainbike normaal

Natuur

Naar het Nieuwe Mountainbike Normaal. Die uitdaging is de uitkomst van het gesprek maandag tussen Staatsbosbeheer (SBB) en mountainbikers over het gedrag in natuurgebieden. Over wat het nieuwe mountainbiken precies inhoudt moeten de MTB'ers met elkaar in gesprek. Wielersport Texel (WST) neemt het voortouw.

De mountainbikers zijn aan zet, daar liet Paul Rutten van SBB geen gras groeien tijdens de bijeenkomst bij de Boet van Hopman. De bal ligt bij hen, nu het vertrouwen van de natuurbeheerder in de MTB’ers én Wielvereniging Texel een dieptepunt heeft bereikt. Dit na "meerdere" incidenten in kwetsbare en afgesloten natuurgebieden, waarbij mountainbikers zijn betrokken. Druppel vormde de nachtrit een paar weken geleden, waar ook (bestuurs)leden van WST Texel meededen. SBB reageerde met het stopzetten van medewerking aan MTB-evenementen en het faciliteren van jeugdactiviteiten van WST.

Geen incidenteel gedrag

Volgens Rutten betreft het geen incidenteel gedrag, maar is het rijden buiten de toegestane paden, zeker dit (corona)jaar meer de norm geworden. In een ter plekke gehouden enquête erkende driekwart van de aanwezigen ook buiten de toegestane paden te rijden. Rutten: “Er moet bij de mountainbikers een cultuurverandering komen. Er moet echt iets veranderen.”

Er moet bij de mountainbikers een cultuurverandering komen. Er moet echt iets veranderen

Dat zo’n 65 mountainbikers waren gekomen, werd als een hoopvolle aanzet gezien. Positief ervaren werd ook het excuus van de organisatie van de nachtrit, ook aan andere MTB’ers. Zoals ook dat iedereen de kans had zijn/haar zegje te doen. Zoals dat MTB'ers snel uitgekeken zijn op de bestaande route, die voor een groot deel over verharde wegen loopt. De uitdaging zoeken ze buiten de paden.

Maar niet zelden ten koste van natuur. Het faciliteren van recreatie en beschermen brengt SBB in een lastige spagaat. En dan zijn er meerdere gebruikersgroepen: wandelaars, ruiters, hardlopers, mtb'ers, etc. Rutten herkende zich niet in de klacht dat SBB meer op heeft met wandelaars dan MTB’ers. “We nemen jullie net zo serieus.”

Een hoopvol gesprek, maar SBB heeft ook de ervaring dat woorden geen garantie zijn. Eerst zien, dan geloven. Ruttens' opmerking dat de bijeenkomst de aftrap kan zijn tot hernieuwde samenwerking, biedt wel perspectief.

De verlangde cultuurverandering is een stevige kluif, MTB'ers die elkaar aanspreken op ongewenst (groeps)gedrag is vaak niet de norm. Uit eigen gelederen de oproep het rijden in groepen te vermijden, omdat dit op veel wandelaars als intimiderend overkomt. Wordt vervolgd.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie gisteren 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30