We spreken af bij Sophie thuis waar hard gewerkt wordt. "Ik ben de laatste puntjes op de i aan het zetten van mijn nieuwe website, kijk maar.” Ze scrolt door haar website en laat ons zien waarmee ze zo jong al succes wist te behalen. "Ik begon op mijn zestiende. Ik ben creatief en hou van plannen, ik wist wat ik wilde. Ik word gelukkig van mensen blij maken en dat kan ik met dit werk doen. Aan het begin was het wel spannend, want het was natuurlijk allemaal nieuw. Maar verschillende ondernemers hebben mij op weg geholpen. En kijk eens waar ik nu sta, ik red mezelf als ondernemer en mag het mooiste werk op deze wereld doen.

In gekleurde poncho’s, ze zagen er uit als oempaloepa’s

"Ik heb aan het begin direct veel tips gekregen van Bert van der Wal van Texels Wonen, iemand waar ik nog steeds mee samenwerk en die mij nog altijd van advies voorziet. Het belangrijkste voor mij is dat mensen echt zichzelf zijn en daarbij is iedere bruiloft of aanzoek uniek. Trouwen is de liefde vieren met elkaar, op je eigen persoonlijke manier. De dag wordt uiteindelijk het mooiste als je daarin jezelf kan zijn. Dat vertel ik ook altijd mijn bruidsparen, maar dat gaat eigenlijk vanzelf. Geen dag is namelijk hetzelfde en de mensen zijn altijd anders. Maar het gaat er verder niet om wat ik wil, het gaat er om wat het bruidspaar wil. Zij moeten de perfecte dag hebben.” Zelf wil ik trouwen niet ‘de mooiste dag van je leven noemen’. Dit is namelijk niet aan mij om te beslissen, maar aan de mensen zelf. Als je kind wordt geboren, je bent geslaagd of je opa wordt tachtig, kan dit namelijk ook een van de mooiste dagen in je leven zijn.”

Als voorbeeld laat ze foto's zien van een stel op redelijk grauw strand. "Die wilden per se buiten trouwen, dat was de grote droom. Toen de grote dag daar was, regende het de hele dag. Toen het eventjes droog was hebben we alle spullen naar buiten gesjouwd en de fotoshoot gedaan. Het was de kers op de taart, ze waren zo gelukkig dat het jawoord uiteindelijk toch buiten kon plaatsvinden.”

Coronavirus

De afgelopen maanden zette het coronavirus een dikke streep door diverse trouwerijen. "Dat is ook niet vreemd. Eerst mocht er helemaal niets, later maar met een bepaald aantal mensen en met beperkende maatregelen, zoals natuurlijk de anderhalve meter. Bruidsparen hebben de perfecte dag helemaal in hun hoofd en dat matcht vaak niet met allerlei beperkingen. Veel bruiloften werden direct maar een jaar uitgesteld. De laatste tijd heb ik wel weer meer aanzoeken en dat is al weer iets. Onlangs was ik op SBS 6 en mocht ik voor de opnames de stoelen weer eens het strand op slepen, normaal heus niet mijn lievelingsklus. Nu was ik zo ontzettend blij. Ik wil gewoon weer bruiloften organiseren, daar geniet ik zo erg van.”

Het enthousiasme van Sophie werkt aanstekelijk en ze barst van de energie. Toch kwam het de laatste tijd niet vanzelf. De Texelse kreeg te horen dat zij haar verkregen vergoeding uit de TOZO-regeling grotendeels moet terugbetalen, omdat zij nog geen 21 is. Ze heeft slechts recht op een uitkering van €259,78 per maand. Dat is een kwart van waar ze recht op zou hebben, als ze 21 jaar zou zijn geweest. Haar ouders zouden nog financieel verantwoordelijk zijn, zo stelt de overheid. De ergernis is zichtbaar als Sophie vertelt. "Als het gaat om belasting betalen, het ontvangen van toeslagen en ga zo maar door, is het niet van belang dat ik nog geen 21 ben. Als ik ook maar een kwart van de belasting zou hoeven te betalen, hadden we een andere discussie. Gijs van Dijk ben ik heel dankbaar. Hij heeft namens de PvdA vragen gesteld. Maar het gaat mij niet alleen om mij, laat dat duidelijk zijn. Het gaat mij om alle jonge ondernemers, we verdienen het om serieus genomen te worden.”

Mooiste werk ter wereld

Het werd al duidelijk dat Sophie het van het Rijk niet hoeft te hebben, de bal ligt nu bij de gemeente. "We wachten het wel af. Ik steek mijn energie in dingen waar ik grip op heb, mijn bedrijf. De website is bijvoorbeeld weer helemaal up to date. Daarnaast geniet ik van de natuur die ons prachtige eiland te bieden heeft en ik maak tijd voor vrienden. Ik hoef me absoluut niet te vervelen.”

Onlangs de tegenslag is Sophie niet bij de pakken neer gaan zitten. "Ik heb nog steeds het allermooiste werk ter wereld. ik houd echt van mijn werk. Bijna met alle bruidsparen waarmee ik heb gewerkt, heb ik nog contact. Velen zijn echt vrienden geworden. Dat is toch mooi. Het belangrijkste is dat eigenlijk alles mogelijk is en dat vertel ik de mensen ook."

We kijken nog eens de foto's door en zo is er één bruiloft op het strand met windkracht 8 en regen. “In gekleurde poncho’s, ze zagen er uit als oempaloepa’s. Dat wilden die mensen, dan regelen we dat dus. Er is weinig te gek."

Wie Sophie een beetje kent, weet dat zij een uitdaging sowieso niet snel uit de weg gaat. Ze zoekt naar de oplossingen en laat zich door niets of niemand tegenhouden zo lijkt het. "Natuurlijk zijn er wel eens tegenslagen, maar ik zoek altijd de positieve kanten weer op en ik weet ook wat ik kan. Ik ben creatief in meerdere opzichten en daarom verzin ik altijd wel weer een manier.”

Op haar website schrijft Sophie zelf: "De reden dat ik dit werk doe, is dat trouwen voor mij een van de meest pure en mooie gebeurtenissen in je leven is. Voor mij betekent trouwen geen perfect Pinterestplaatje. Ik geloof dat trouwen betekent dat je de liefde met elkaar viert omdat je van elkaar houdt – niets meer en niets minder." In het hele gesprek met Sophie is dit ook het gevoel dat overheerst. Sophie doet trouwerijen omdat ze het leuk vindt om trouwerijen te doen en niet in de eerste plaats om geld te verdienen. Misschien maakt haar dat juist wel een goede ondernemer.

Bloei

Aan het einde van het interview heeft ze nog één leuk nieuwtje. Het verhaal van onderneemster Sophie en haar bedrijf is opgenomen in 'Bloei', het nieuwste boek van Elske Doets. "Ik ken haar van de Young Lady business Academy waaraan ik heb deelgenomen. Heel gaaf.

Job Schepers