Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe episode in kwestie Ceres

Algemeen

Een nieuwe episode in de kwestie Ceres. Langs de afzetting dus het toegankelijke stuk en het afgezette stuk van de Prins Hendrik Zanddijk zijn stortblokken geplaatst. Tot grote woede van liefhebbers van het gebied, volgens het Hoogheemraadschap wegens aanhoudende vernielingen die inmiddels meer dan €25.000,- hebben gekost. 

"Nadat mensen keer op keer de toegang tot het afgesloten en niet-toegankelijke natuurgebied Prins Hendrik Zanddijk hebben geforceerd, en door sloten door te slijpen, hekwerken en verbodsborden te vernielen voor meer dan €25.000,- aan schade hebben toegebracht, heeft het Hoogheemraadschap andere maatregelen genomen. Nu wordt met stortblokken de toegang tot het natuurgebied geblokkeerd", stelt een voorlichter van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

We zouden heel graag in gesprek komen met de personen die problemen hebben met de ontoegankelijkheid van het gebied om over de situatie te overleggen

De voorlichtster vervolgt: "Wij hadden liever deze stortblokken niet hoeven plaatsen. Maar dit is een natuurgebied dat niet openbaar toegankelijk is, en nu de lichtere versperringen steeds worden vernield, hebben we gegrepen naar steviger maatregelen. Tot onze spijt. Er is gemeenschapsgeld gemoeid met het repareren van vernielingen, fabriceren en plaatsen van nieuwe borden: de maat is nu vol. We weten helaas niet wie achter de vernielingen zit. We zouden heel graag in gesprek komen met de personen die problemen hebben met de ontoegankelijkheid van het gebied om over de situatie te overleggen. Mensen kunnen altijd contact opnemen met het hoogheemraadschap." 


Ceres Texel

De blokken versperren niet alleen voor ongenode gasten het gebied. Ook als er werkzaamheden zijn of men voor een noodsituatie langs deze route moet, loopt het dood. Het Hoogheemraadschap stelt daarover het volgende: "De hulpdiensten kunnen het gebied met een terreinwagen via een andere route bereiken. We zijn in contact met de hulpdiensten over de vraag of deze route voldoende toegang biedt tot dit natuurgebied, in geval van nood."

Compensatie

Het hoogheemraadschap herhaalt de stelling dat het natuurgebied er is ter compensatie van natuur in de Waddenzee die is opgeslokt door de Prins Hendrik Zanddijk. Om Texel te beschermen is de Prins Hendrik Zanddijk aangelegd waardoor niet binnendijks hoefde te worden versterkt. "Een uitdrukkelijke wens van de Texelaars. Dat zou ingrijpende gevolgen hebben gehad voor agrariërs en bewoners die percelen pal achter de dijk hebben. Over de natuurcompensatie zijn heldere afspraken gemaakt in het proces om tot de dijkversterking te komen en daar houden wij ons aan. Alleen het gebied voorbij de afrastering is niet toegankelijk en omdat een hekwerk de mensen niet tegenhoudt, kiezen we nu voor deze stortblokken. "

Onbegrip

Bij bewoners en toerist is al vanaf het begin het nodige onbegrip over de versperring bij Ceres/ Prins Hendrik Zanddijk en dan met name over de afsluiting van het buitendijkse fietspad dat vanaf het toegankelijke stuk langs de dijk naar 't Horntje loopt. Het ligt aan de rand van het gebied en vogels hoeven in de regel geen last te hebben van fietsers of voetgangers.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 6 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45