De verkeerslichten op de kruising N250/Havenweg bij de Van Kinsbergenbrug in Den Helder.
De verkeerslichten op de kruising N250/Havenweg bij de Van Kinsbergenbrug in Den Helder. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Intelligente verkeerslichten voor betere doorstroming

Algemeen

Den Helder krijgt tegen het einde van het jaar nieuwe intelligente verkeerslichten die voor een betere doorstroming van het verkeer moeten zorgen.

Dat heeft het samenwerkingsverband De Kop Werkt van de gemeenten Den Helder, Texel, Schagen, Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland laten weten.

De intelligente installaties, waar al een tijdje sprake van is, herkennen het verkeer en kunnen er in de toekomst ook mee communiceren. 

Dat moet ertoe leiden dat er bijvoorbeeld, op basis van alle data die de intelligente verkeersregelinstallaties opvangen uit de cloud, voorrang wordt verleend aan vrachtwagens of groepen fietsers om de doorstroming erin te houden.

“Weggebruikers kunnen geïnformeerd worden over de tijd wanneer het licht op groen of rood springt, waardoor ze minder hoeven af te remmen en op te trekken. Dat betekent comfortabeler reizen voor de reiziger, maar is ook beter voor het milieu omdat zij minder CO2 uitstoten.”

De intelligente verkeersregelinstallaties komen op de kruisingen N250/Havenplein, N250/Hoofdgracht, N250/Beatrixstraat en de kruising N250/Havenweg. 


Op de kruising N250/Havenweg is het volgens De Kop Werkt straks ook niet meer mogelijk om rechtsaf te slaan vanaf de Van Kinsbergenbrug richting de N250. Dat moet eveneens helpen om de doorstroming van het verkeer in Den Helder te verbeteren.

De verkeerslichten op de N250 worden dit jaar volgens De Kop Werkt ook nog aangesloten op de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp. Dat moet ertoe leiden dat de regio goed bereikbaar blijft. Vanuit de provinciale verkeerscentrale worden de verkeerslichten in diverse gemeenten in Noord-Holland real time gemonitord en aangestuurd.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2