In het verleden deed het Waaggebouw dienst als openbaar toilet.
In het verleden deed het Waaggebouw dienst als openbaar toilet. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Raad wil voldoende openbare toiletten

Politiek

“We zijn een gastvrije gemeente. Dat betekent ook dat we moeten zorgen voor voldoende toegankelijke en herkenbare openbare toiletten.” Dat staat in de raadsbrede motie die TB, VVD, PvdA, GL, CDA, D66 en Texel 2010 morgenavond indienen tijdens de raadsvergadering.

“We vinden dat er nu echt stappen moeten worden gezet: de gemeenteraad heeft voor het laatst in 2017 een raadsinformatiebrief over dit onderwerp ontvangen, maar er zijn nog nauwelijks resultaten behaald. En het doel is sindsdien zo mogelijk nog belangrijker geworden: openbare toiletten, voor iedereen toegankelijk, zien wij als een noodzakelijke basisvoorziening.

De openbare toiletten op de haven van Oudeschild hebben hun functie ruimschoots bewezen. In navolging daarvan moet nu worden doorgepakt. Op heel Texel, op de juiste locaties, moeten toiletvoorzieningen gerealiseerd worden (of moeten bestaande voorzieningen worden opengesteld).

Het gaat om dorpskernen, maar ook bij locaties met een min of meer openbare functie zoals musea, de bibliotheek en horecabedrijven kunnen toiletvoorzieningen worden gerealiseerd. Daarnaast zien wij mogelijkheden op drukke verzamelpunten die zich buiten de dorpen bevinden, zoals een parkeerplaats, fietsenstalling en locaties in de natuur: een slimme combinatie met plaatsen waar gerecreëerd wordt lijkt ons ideaal.

Om dit waar te maken, is het nodig dat wordt samengewerkt met ondernemers, SBB, Natuurmonumenten en musea. Daarnaast moet uitgezocht worden of er subsidies of bijdragen mogelijk zijn (STIFT, Waddenfonds). Natuurlijk moeten de voorzieningen voldoen aan de normen en eisen die aan deze voorzieningen mogen worden gesteld, vraagt plaatsing van zo’n voorziening in een natuurlijke omgeving aandacht voor de uitstraling.

Verder moet sprake zijn van ruime openingstijden, slim beheer en moeten zij de kwalificatie ‘duurzaam’ krijgen. Ook moeten zij worden opgenomen in o.a. de ‘HogeNood-app’.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 4 uur geleden 3
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 6 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00