Klasje en Jan Schotsman uit Nieuwe Niedorp genieten volop van hun vakantie op camping 't Woutershok.
Klasje en Jan Schotsman uit Nieuwe Niedorp genieten volop van hun vakantie op camping 't Woutershok. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Kampeerders genieten weer volop

Algemeen

Corona bracht kampeerders Klaske en Jan Schotsman uit Nieuwe Niedorp even aan het twijfelen. "We hebben zitten dubben, Zeeland of Texel." Toch maar weer op 't Woutershok, hun vaste camping, voor Jan zelfs al sinds 1963. Ze genieten er met volle teugen.

De Noord-Hollanders zitten prinsheerlijk voor hun caravan op de beschutte camping in de Dennen aan de Rozendijk, al sinds de opening in 1963 een begrip onder kampeerders. Hun caravan staat er elk jaar van april tot en met juni en als het maar enigszins kan, zijn ze er te vinden. "Het is hier heerlijk rustig, alles is bespreekbaar en de familie De Graaf heeft het hier piekfijn voor elkaar. Veel oude bekenden hier, het voelt als familie. En het ligt hier heerlijk centraal, op de fiets zijn we overal zo."

Ze vertellen over heerlijke fietstochten, bezoekjes aan Ecomare, de rommeltjesmarkt in Den Hoorn, Broodway, een hapje eten op 't Turfveld en allerlei andere attracties die ze bezoeken. Maar dit jaar liep het allemaal anders. "Corona zette een streep door het voorseizoen. Heel jammer, zeker ook voor de familie De Graaf, die niet open kon gaan."

Enorme impact

Ricardo de Graaf: "Dit heeft een enorme impact op ons, nog steeds. We zijn een kleinschalig bedrijf en draaien volledig op kamperen. We werden keihard getroffen. Er kwam veel op ons af. Veel vragen ook, waarop we door de onduidelijkheid vaak zelf ook het antwoord niet op hadden. Ontzettend veel omboekingen, meegedacht waar we konden, vaak lukte dat ook. Soms niet en dat was jammer. Je wilt toch het beste voor je gasten. Ook hartverwarmende dingen. Mensen die geld waarop ze recht hadden weer terugstorten. "Jullie hebben het al zwaar genoeg."

't Woutershok heeft veel terugkerende gasten, vooral in het voorjaar. Trouwe kampeerders. In juni kwamen ze nu voor het eerst. Mondjesmaat. "Het verschilt per persoon, maar voor de beleving van de gast heeft corona best wat gedaan. Eerst mocht het sanitair nog niet open."

Jan Schotsman: "We gingen een dagje fietsen op Texel en stopten bij 't Woutershok. We waren welkom, maar moesten ons eigen sanitair gebruiken. Toen dat allemaal bleek te gaan, hebben we toch maar onze caravan neergezet."

Het verschilt per persoon, voor de beleving van de gast heeft corona best wat gedaan

Ze zijn blij dat het royale en luxe sanitairgebouw op de camping alweer weer een poosje open is. Wel in aangepaste vorm. Ricardo: "Nu blijkt dat we voor dit soort omstandigheden een heel goed sanitairgebouw hebben. De afwascarrousel op de binnenplaats is nu een soort rotonde met éénrichtingsverkeer. De douches en toiletten zijn om en om geopend. Boven elke douche hebben we een dakraam en daardoor een heel goede ventilatie. We maken vaak schoon en we hebben de capaciteit aangepast."

Proefdraaien

Kampeerders die naar douche of toilet willen, pakken bij de entree een hanger. Als die op zijn, betekent dat ze even moeten wachten. "Het is nu nog rustig op de camping, zodat we mooi kunnen proefdraaien." Inspelend op de groeiende markt van campers zijn dit voorjaar versneld nieuwe camperplaatsen in gebruik genomen.


Gerard Timmerman

Nu nog betrekkelijk rustig, maar straks zal de camping als vanouds volstromen met gasten. De familie Schotsman, echt eilandfans bij wie de Texelse vlag wappert, bezitters van een schaalmodel van het Hoornderkerkje en sinds kort ook eigenaar van de Texelpuzzel van Jan van Haasteren, geniet er met volle teugen.

Zoals menig andere gast, van wie eentje zijn dankbaarheid toonde met een kruik Westfriese Kletspraat voor de familie De Graaf.

Loodsmansduin

"De gebeurtenissen rond corona hakten er bij onze organisatie echt in. We hebben meteen geschakeld en onderzocht wat het voor ons betekende", vertelt Mike van Koolwijk, parkmanager van Loodsmansduin, onderdeel van De Krim. "We zijn snel begonnen met het schrijven van protocollen, van de receptie tot schoonmaak van toiletgebouwen. We hebben het Krimbreed aangepakt. In de rustige tijd hebben we allerlei klussen aangepakt en op dat gebied een flinke inhaalslag gemaakt.

Een lastige periode brak aan toen de camping wel open mocht, maar de sanitairgebouwen dicht moesten blijven. We hebben de gasten in die tijd chemische toiletjes aangeboden. We zagen ook dat gasten creativiteit toonden. Ze maakten bijvoorbeeld provisorisch een douche. Maar we zagen ook hondenpoepzakjes gevuld met toiletpapier. Nou, ik geloof toch echt niet dat de billen van honden worden afgeveegd. Geen wenselijk situatie.

Gejuich


Gerard Timmerman

Gelukkig mochten half juni ook het sanitair weer open. Toen werd er wel even gejuicht op de camping. We hadden de toiletgebouwen al coronaproof gemaakt. Geen kwestie van een paar stickers plakken en klaar. We hebben belijning in de gebouwen aangebracht en toiletten en douches zijn om en om afgesloten, net als de buitenkraan. Daardoor is de capaciteit gehalveerd. We hebben losse toiletunits gehuurd, die normaal op festivals worden gebruikt en die nu ongebruikt bleven. Nu is de capaciteit weer voldoende."

Dat is nodig ook, want de camping is inmiddels behoorlijk bezet. "De camperplaatsen zijn vol, chalets zijn gewoon doorgegaan en, da's een unicum, het naturistenterrein is voor 100 procent bezet. Je merkt dat mensen meer waarde hechten aan hygiëne. We maken de toiletgebouwen een stuk vaker schoon. Normaal hebben we daarvoor zes mensen, dat is nu opgeschaald naar het dubbele. Op wisseldagen staan er stewards bij de slagboom, bij de receptie en bij het zwembad. Gasten die aankomen hoeven niet meer eerst langs de receptie. We hebben daarvoor een nieuw systeem opgetuigd, een stappenplan van aankomst tot accommodatie. Ze krijgen een code voor de slagboom. Een medewerker gaat naar de accommodatie om uitleg te geven. Of dat een blijvertje is, weet ik nog niet. We krijgen wel positieve reacties van gasten."

Het vakantiegevoel is op Loodsmansduin volop terug. "Veel mensen die anders naar het buitenland zouden gaan, hebben nu voor Texel gekozen. Meer dan andere jaren zien we gasten die nog nooit op Texel zijn geweest. Ook jeugd en meer jonge gezinnen. Mensen zijn blij. Logisch toch, als je wekenlang in je flatje in de stad heb gezeten."

De Shelter

Daarna richting De Shelter in De Koog. De verslaggever blijkt niet de enige. Vóór hem over de Boodtlaan rijden een stuk of drie campers die ook linksaf slaan. "Je ziet het wel, het is hier volle bak", leidt beheerder Robert Saal over het kampeerterrein. Merendeels campers. "Vooral in voor- en naseizoen zien we die hier veel."

Veel "camperaars" gaan de weg op met een gevoel van "vrijheid-blijheid". "Vaak gaan ze op de bonnefooi en reserveren niet. Maar vol is vol. We kijken dan of er een plekje is op één van onze andere campings. Ook gebeurt het wel dat ze bij ons elke dag op een ander plekje staan. Maar als dat niet gaat, dan moeten we ze wegsturen. Dan gaan ze rondrijden over het eiland, of je daar nou zo blij mee moet zijn. Wat meer camperplaatsen kan volgens mij geen kwaad."

Het gaat er op deze bloedhete zomerdag relaxed aan toe op De Shelter. Gasten zoeken achter een geïmproviseerde zonnescherm een plekje in de schaduw. Ook hier is voor voldoende toiletcapaciteit extra sanitair aangebracht en staat hygiëne hoog in het vaandel. Robert: "Duitsers zijn het meest voorzichtig, die komen hier vaak met een mondkapje voor."

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 3 uur geleden 5
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 5 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10