De strandbewakingspost bij Westerslag.
De strandbewakingspost bij Westerslag. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Werken met beschermende kleding op strand als dat nodig is"

Algemeen

Waar nodig werken met beschermende kleding, geen 1,5 meter afstand als er levensreddende handelingen moeten worden uitgevoerd en verder waar mogelijk wel de 1,5 meter afstand bewaren.

Het zijn een aantal zaken waar de strandwachten van de Texelse Reddingbrigade en het Utrechtsch Studenten Corps mee te maken krijgen als zij binnenkort weer delen van het Texelse strand bewaken. De badmeesters zijn van eind juni tot eind augustus op hun post, maar het zal dit jaar anders zijn als gevolg van de coronacrisis.

Volgens voorzitter Robbert Kusters van de Texelse Reddingsbrigade werken de strandwachten volgens protocollen die eveneens voor hulpverleners van bijvoorbeeld ambulance en politie gelden. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld het uit het water halen van drenkelingen van de 1,5 meter afstand mag worden afgeweken. Bij hartmassages wordt een richtlijn van de Nederlandse Reanimatie Raad aangehouden om geen mond-op-mond-beademing bij een slachtoffer uit te voeren, omdat het virus makkelijk via de luchtwegen kan worden overgedragen. De strandwachten kunnen voor regulier EHBO-werk zoals het behandelen van kwallenbeten of andere soorten verwondingen gewoon hulp verlenen. Afhankelijk van de situatie wordt er met beschermende kleding gewerkt. Robbert: "Daarvoor hebben we spatmaskers, mondkapjes, handschoenen en schorten beschikbaar."

Bij de posten komen bordjes te staan waarop we mensen ook verzoeken om daar even te wachten als het nodig is

Badgasten kunnen tijdens een verblijf op het strand de badmeesters gewoon aanschieten als er wat is, al is dat wel met het verzoek de 1,5 meter afstand tot elkaar in acht te nemen. "Bij de posten komen bordjes te staan waarop we mensen ook verzoeken om daar even te wachten als het nodig is." De strandwachten verwachten deze zomer extra op het water te zijn, zodat ze meteen ter plekke zijn als er wat gebeurt. "Bij de waterscooter kan een drenkeling achterop het vaartuig worden vervoerd en dan kun je het aantal contacten ook minimaal proberen te laten zijn."

Volgens Kusters zou het prettig zijn als ouders hun kinderen tijdens het verblijf op het strand in de gaten houden, bij hun kinderen zijn als ze de zee ingaan en hun kinderen ook niet op luchtbedjes laten drijven. "Mensen zijn goed doordrongen van alle coronamaatregelen, maar zoiets kan dan weer verslappen en dan moeten wij in actie komen." Er komen dit jaar ook weer polsbandjes bij de stranden. Ouders kunnen daar hun telefoonnummer op schrijven voor het geval een kind zoekraakt.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 1 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 3 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 4 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5