Een drone maakt na een testvlucht een precisielanding op het vliegveld en bezorgt Mike de Bruijn van Texel Airport een broodje hamburger.
Een drone maakt na een testvlucht een precisielanding op het vliegveld en bezorgt Mike de Bruijn van Texel Airport een broodje hamburger. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Drone bezorgt broodje hamburger

Algemeen

(On)mogelijkheden drones laten zien aan Texel

Medicijnen, monsters, donorbloed of misschien zelfs pakketjes die per drone op Texel worden afgeleverd. Of het nu toekomstmuziek is of niet, Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI) hield vrijdag wel een testvlucht op Texel Airport.

Om te laten zien wat drones kunnen betekenen voor Texel, bijvoorbeeld voor spoedvervoer van medische benodigdheden zoals medicijnen en monsters. Vertegenwoordigers van de pers, maar ook apotheker Henri Venema zagen hoe een drone waaronder een pakketje was bevestigd een precisielanding maakte op het vliegveld. Als ludieke stunt werd ook een broodje hamburger in het doosje gestopt, bereid in de keuken van Hotel Airport Texel. Nadat de zending was afgeleverd bij Mike de Bruijn van Texel Airport, zette hij direct zijn tanden er in. “Smaakt uitstekend en het is nog lekker warm.”

Het bedrijf DroneQ Aerial Services verzorgde de testvlucht. Het vliegen met een drone en het afleveren van pakketjes blijkt met een drone geen enkel probleem. Zo’n apparaat kan met gemak afstanden afleggen van 125 kilometer. "Het is nu een kwestie van acceptatie en regelgeving," vertelt John Spee van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord, dat de commerciële toepassingen van drones inventariseert.

de

Foto: De drone wordt vanaf de grond bestuurd met een iPad.

Hij noemt als voorbeeld het uitvallen van de TESO-boot. “Dan kun je vanuit Den Helder of Den Oever snel een medicijn of tegengif naar het eiland brengen. Maar denk ook aan strandbewaking als iemand in nood in de branding ligt of crowd management bij evenementen. Drones zijn de toekomst. We willen die mogelijkheden laten zien aan Texel."

De test is de opmaat naar een droneproject dat Texel Airport in samenwerking met het MDI aan het opzetten is. Mike en Ed de Bruijn van het vliegveld hebben hiertoe het initiatief genomen naar aanleiding van een oefening met drones die eind vorig jaar plaatsvond op het vliegveld. Samen met het MDI en de autoriteiten inventariseren zij de mogelijkheden voor Texel. Binnenkort is over de mogelijke toepassing een (interactieve) bespreking met ondernemersorganisatie TOP, de hulpdiensten op het eiland, zoals brandweer, politie, huisartsen en ambulancedienst.

‘Drones kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor snelle aanvoer van een tegengif wanneer iemand een ernstige allergische reactie vertoont na een bijensteek, maar ook voor crowdmanagement tijdens een strandfeest. We hopen dat er Texelse ondernemers zijn die zo’n service willen starten’, vertelt Spee.

Het project wordt gesubsidieerd door het programma De Kop Werkt. “Texel is een fantastische plek voor dit soort maritieme diensten, naast natuurlijk ook Den Helder Airport. Het is de bedoeling dat die twee vliegvelden elkaar aanvullen. Op Texel zijn dit soort testen sneller te regelen dan bij het vliegveld in Den Helder, dat een ctr-gebied of ‘no fly zone’ is voor drones. Bovendien is het vliegveld op Texel heel open en heeft het de juiste faciliteiten. Het doel van het MDI is de gemeenschap bewust maken van de mogelijkheden van drones door testen, presenteren en demonstreren.”

Henri Venema van de Texelse Apotheek was vrijdag nog niet geheel overtuigd van de toegevoegde waarde van de dronevluchten naar het eiland, dat met de veerboot al over een efficiënte verbinding met de overkant beschikt. "Voor wat we enigszins kunnen verwachten op Texel hebben we hier genoeg capaciteit en voorraad aan medicijnen.” Hij heeft tot dusver niet meegemaakt dat de apotheek met spoed iets nodig had dat per drone zou moeten worden aangevoerd. Het lijkt hem vooralsnog meer iets voor een boorplatform of afgelegen gebieden in Afrika.

Maar burgemeester Michiel Uitdehaag, ook aanwezig bij de test, wil het niet bij voorbaat uitsluiten. “Stel dat zich bijvoorbeeld een calamiteit zou voordoen waarbij je snel over bloedplasma moet beschikken, dan kan een drone wellicht een uitkomst bieden. In plaats van dat je dan op het laatste moment allerlei zaken moet regelen, kun je daar beter op anticiperen.”

Foto: Mike de Bruijn van Texel Airport laat zich ze de zojuist bezorgde hamburger goed smaken.

Maar ook Uitdehaag plaatst enige kanttekeningen. “Met drones wordt het technisch mogelijk om Texel 24 uur per dag, zeven dagen in de week te ontsluiten. Maar willen we dat? Waar blijft dan het eilandgevoel? Een optie is om na 21.00 uur geen drones meer naar Texel te brengen. Dan blijven we toch nog een eiland." Een vraag die zich er volgens Uitdehaag voor leent om aan de de Texelse gemeenschap voor te leggen.

Uitdehaag stipt ook het vraagstuk over de privacy aan. "Voor medisch noodhulp vind ik het geen probleem, maar voor zaken als bewaking en crowd control heb je echt toestemming nodig van de burgemeester. Dat gaat echt niet zomaar. Je mag niet zomaar een drone de lucht in sturen."

Het thuis afleveren van pakketjes per drone, zoals nu per auto door pakketbezorgers gebeurt, is vooralsnog een brug te ver. Vliegen met drones is aan strenge regels gebonden en is bijvoorbeeld niet toegestaan boven en in stedelijke gebieden.

Tests boven de Hoge Veluwe zouden aantonen dat dieren er niet van schrikken. Maar op Texel zijn weidevogels met jongen er niet gerust op, zo blijkt uit scholeksters die de drone krijsend proberen te verjagen.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2