De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare)
De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Waddeneilanden vragen €38 miljoen steun

Algemeen Coronavirus

De vijf Waddeneilanden hebben een verzoek aan het Rijk gedaan om de eilanden te steunen met in totaal €38 miljoen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Het verzoek staat in een brief die het samenwerkingsverband De Waddeneilanden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft verstuurd. De brief is een vervolg op de brandbrief die de eilanden in april al aan de staatssecretaris verstuurden. 

Gesteld wordt dat de economieën op de eilanden en gemeentelijke financiën zwaar worden getroffen door het wegblijven van toeristen als gevolg van de crisis. De vijf eilanden (met gezamenlijk zo’n 25.000 bewoners) kennen gemiddeld vijf miljoen bezoekers per jaar. De verwachting is dat dat in 2020 de helft minder zal zijn dan in 2019.

De eilanden doen bij de staatssecretaris een beroep op €20 miljoen steun voor dit jaar en €18 miljoen voor de langere termijn vanaf 2021. 

Wat de genoemde €20 miljoen betreft, is €12 miljoen bedoeld om de vermindering van gemeentelijke inkomsten te compenseren. De vijf eilandgemeenten zien onder meer de toeristenbelasting fors dalen.

De rest van de gevraagde €20 miljoen bestaat uit €5 miljoen voor vrijstelling van heffingen aan getroffen ondernemers en €3 miljoen om de 1,5 meter samenleving op de eilanden in te richten.

De Waddeneilanden doen eveneens een beroep op het rijk om de afwijzing van de zogeheten RegioDeal van een paar maanden geleden te heroverwegen. Daar staat een hele serie maatregelen in om de leefbaarheid op de eilanden op peil te houden.

De verwachting is op het moment dat een hoop mensen op de eilanden hun baan gaan verliezen, vervolgens geen alternatief werk op het eiland vinden en naar het vasteland verhuizen waardoor de leefbaarheid onder druk komt te staan. Volgens de brief is er op de vijf eilanden sprake van 3400 banen die op de tocht komen. Dat is met name in de horeca, het verblijftoerisme en de detailhandel.

Met de zogeheten RegioDeal was een bedrag van €14 miljoen gemoeid, dat is opgenomen in de €18 miljoen die de eilanden voor 2021 en verder als steun van het Rijk vragen. Daarnaast is er sprake van €4 miljoen om investeringen in innovaties in het toerisme te doen. De crisis is daar volgens de eilanden een geschikt moment voor om de eiland-economieën te stimuleren.

Voorzitter Ineke van Gent van De Waddeneilanden (en burgemeester van Schiermonnikoog) stelt dat de Waddeneilanden gewend zijn hun eigen boontjes te doppen, maar dat de crisis op het moment geen andere keuze laat dan steun vragen. “Tegenover deze bijdragen van het Rijk staan op termijn echter ook weer inkomsten.”

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 56 minuten geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 1 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 6 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1