De Weverstraat in Den Burg tijdens Hemelvaart.
De Weverstraat in Den Burg tijdens Hemelvaart. Foto: Inter Visual Studio

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Toerist keert terug; 60 procent van toeristische bedden in gebruik

Algemeen

Texel kende de afgelopen dagen een bezettingsgraad van zestig procent van de 45.000 toeristische bedden.

Dat heeft VVV Texel op basis van KADO Texel laten weten. Dat is een kennisportaal op internet met tal van cijfers die betrekking hebben op het eiland. Er waren volgens de VVV ook nog een klein aantal last-minute boekingen die nog niet in de cijfers zijn meegenomen.

TESO vervoerde tijdens de Hemelvaartsperiode (woensdag tot en met zondag) in totaal 21.528 voertuigen tegen 32.619 voertuigen in 2019. Dat is een afname van 34 procent ten opzichte van 2019. De cijfers betreft het aantal voertuigen dat in beide vaarrichtingen werd overgezet. Het vervoer was het hoogst op de woensdag voor de Hemelvaart; toen zette TESO 80 procent van het vervoersaanbod van een jaar geleden over. Als gevolg daarvan kwam woensdag eind van de middag de Texelstroom als tweede boot in de vaart om alles wat in Den Helder stond te wachten bijtijds over te zetten. Opmerkelijk in de cijfers is de afname in het aantal bussen: het vervoer daarvan daalde van 36 in 2019 naar 1 de afgelopen dagen. Aan de andere kant zag TESO naar verhouding veel caravans en campers die naar Texel gingen.

In Den Burg en De Koog was het sinds woensdag goed te merken dat er na twee maanden weer een hoop toeristen op het eiland waren. Iedereen was opgeroepen in de winkelstraten 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren, maar dat lukte in de praktijk lang niet altijd. Het fietsverbod dat er sinds donderdag is (van 10:00 tot 17:00 uur), bleek in de praktijk ook lastiger dan verwacht. De boa's die sinds een paar dagen in Den Burg rondlopen, moesten in ieder geval regelmatig mensen aanspreken dat ze niet mochten fietsen.

Het verbod riep woensdag ook diverse protesten op, nadat de gemeente op haar site had gemeld dat het verbod ook gold voor boosters en rollators. Dat werd woensdagavond meteen aangepast: mindervalide mensen die afhankelijk zijn van booster, rollator, scootmobiel dan wel driewieler mogen daarmee tussen 10:00 en 17:00 uur in de winkelstraten blijven komen. Advies van de gemeente aan hen is om bij voorkeur vóór 10:00 of na 17:00 uur te gaan.

De verwachting is dat het toeristisch aanbod de komende tijd hetzelfde blijft, zeker als vanaf 1 juni terrassen, horeca en culturele instellingen weer (beperkt) open mogen zijn. TESO liet weten tijdens het komend Pinksterweekend van vrijdag 29 met tot en met maandag 1 juni eveneens met twee boten te varen.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2