Bestellingen opnemen in pannenkoekenrestaurant 'De Taalpan' bij De Bruinvis.
Bestellingen opnemen in pannenkoekenrestaurant 'De Taalpan' bij De Bruinvis. Foto: Jeroen van Hattum

"Je ziet de kinderen hier tot bloei komen"

De jonge Serhii had er woensdagavond druk mee als restaurantmanager; de tafelindeling in de gaten houden, gasten welkom heten en zijn medewerkers voorstellen aan de gasten.

Het ging de leerling van de taalklas van basisschool De Bruinvis in Oudeschild allemaal goed af. De taak werd uiterst serieus genomen, net zoals alle dertien leerlingen van de Taalklas (bijna allemaal Oekraïense kinderen) zich de afgelopen dagen met toewijding inzetten voor hun tijdelijk pannenkoekenrestaurant 'De Taalpan'.


Het leidde woensdagavond op school tot het bakken van pannenkoeken en het volledig draaien van een tijdelijk restaurant in de centrale hal van De Bruinvis. Die hadden de kinderen voor de gelegenheid omgetoverd tot restaurant met feestelijk aangeklede tafels. Op drie plekken stonden ze - begeleid door hun juffen Linda Graaf, Natascha Lescrauwet en mede-initiatiefnemer Sandra Bakker - zelf pannenkoeken te bakken. 


De kinderen waren vooraf op pad geweest om inkopen te doen en om bij dorpshuis 't Skiltje bestek te halen. Juf Linda en juf Natascha hadden daarna een rekenles aan het maken van het beslag gekoppeld, net zoals meer voorbereidingen meteen aan de lessen in de klas werden gekoppeld. 


Volgens Linda en Natascha was het mooi om te zien hoe iedereen op zijn of haar manier tot bloei kwam. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Katya die als chefkok een deel van de pannenkoeken bakte. Ze moest er even inkomen, maar korte tijd later stond ze de pannenkoeken al in de lucht om te draaien. Een eindje verderop spanden leerlingen Misha en Diima zich eveneens in de ene na de andere goed gelukte pannenkoek. 

Tegen half zeven mocht de familie naar binnen. De meesten keurig gekleed voor het avondeten en allemaal beleefd welkom geheten door Sherhii. Onder de gasten onder andere schooldirecteur Yvonne de Jager, een paar leerkrachten en Jan Hein Vet die de Taalklas van De Bruinvis een ochtend in de week onder zijn hoede heeft. 

Taalklas

De Taalklas op De Bruinvis bestaat sinds twee jaar en kwam er toen de opvang van gevluchte Oekraïners op de hotelboot in de haven van start ging. De klas telt op het moment dertien kinderen van verschillende leeftijden. Ze zitten met elkaar in één lokaal en volgen allemaal lessen waarbij de nadruk ligt op het leren van de Nederlandse taal. Dat is te zien in het lokaal, bij veel afbeeldingen aan de muur zijn woorden geschreven om duidelijk te maken wat wat is. Elke leerling heeft een eigen tempo, maar bij sommigen gaat het zeer snel met het leren van de taal. Een paar kinderen zijn al doorgestroomd naar de andere klassen. In met name het eerste jaar was het volgens Linda nog te merken dat de kinderen oorlog hadden meegemaakt. 'Dan zaten soms ze alleen maar stil op een bank. Ze zitten nu gelukkig in de leerstand."


Bij het runnen van het tijdelijke pannenkoekenrestaurant zitten de kinderen in een nog andere fase. Ze hebben er duidelijk plezier in om De Taalpan te draaien. Serhii en Katya maken grapjes bij het voorstellen van alle leerlingen en dat doen ze zowel in het Nederlands als in het Oekraïens. En de pannenkoeken? De tafel van directeur Yvonne hoeft niet lang na te denken over het antwoord: die smaken heerlijk.