Ook vaccinatiegraad oudere jeugd daalt


(Vervolg pagina 1:) "Het is een algemene tendens. Zorgelijk, maar niet extra zorgelijk omdat we een toeristische gemeente zijn." Wethouder Remko van de Belt laat weten dat de gemeente geen paniek heeft om de lage vaccinatiegraad in combinatie met uitbraken van kinkhoest, de bof en de mazelen elders in het land en het toeristenseizoen voor de deur.

Over de exacte vaccinatiegraad is onduidelijkheid ontstaan. Volgens GGD HN was deze over 2022 82,4 voor de DKTP-prik en 96,6 voor de BMR-prik; volgens de gemeente waarschijnlijk een gemiddeld percentage van 94,4, gelijk aan 2021 - ondanks dat de algemene tendens is dat de vaccinatiegraad in die periode landelijk flink gedaald is. Er is volgens zowel de gemeente als GGD HN sprake van een aanpassing in het registratiesysteem voor de DKTP-prik bij het RIVM. De gemeente concludeert hieruit dat de cijfers onjuist zijn; de GGD houdt toch vast aan de geregistreerde percentages.

Uit het rapport blijkt dat ook de vaccinatiegraad onder oudere kinderen laag is ten opzichte van de rest van het land en de Kop van Noord-Holland. In 2022 kreeg 41 procent van de Texelse 14-jarige meisjes de HPV-vaccinatie, waar dat in de Kop 47,6 procent bedroeg en landelijk 58,5 procent. De meningokokkenvaccinatie, eveneens gegeven op 14-jarige leeftijd, kreeg in 2022 landelijk 80,3 procent, in de Kop van NH 73,2 en op Texel 70,9 procent. Het jaar daarvoor waren deze percentages gemiddeld 4 procent hoger. Voor de tweede BMR-prik, die op 9-jarige leeftijd wordt gegeven, is de opkomst 84,4 procent. Dit is in lijn met het percentage landelijk en in de Kop, dat overigens na een jarenlange constante van rond de 90 procent in 2022 een duikvlucht nam.

"De vaccinaties voor kinderen van 9 en 14 jaar dalen hier sterker dan in de rest van de Kop van Noord-Holland", zegt Van de Belt. "We kijken samen met de GGD hoe dit kan, en vermoeden dat dit een logistieke reden heeft. Waar je in de rest van de Kop makkelijk kunt uitwijken naar een andere gemeente als de dag van de groepsvaccinatie je niet past, is dat op Texel niet zo. Hier vinden de groepsvaccinaties op één dag plaats in het gemeentehuis. We kijken wat we hier aan kunnen doen."

"Vaccineer jezelf en je kinderen, ook ter bescherming van anderen", geeft Van de Belt nog mee. Die oproep doet ook Josine Blanksma van huisartsenpraktijk De Kaap, in de krant van dinsdag aan het woord, ditmaal namens alle Texelse huisartsen en verloskundigen. "Dinsdag hebben we een bijeenkomst gehad van alle Texelse huisartsen en de zorgen over de lage vaccinatiegraad worden door iedereen gedeeld. We sluiten ons aan bij de oproep die kinderartsen in Nederland deze week deden: Laat je kind vaccineren."

De redactie hoort graag uw beweegredenen om wel of juist niet te vaccineren, via redactie@texelsecourant.nl.