Herdenking begin

Georgische Opstand


Bij het Georgische monument bij de ingang van de Joost Dourleinkazerne (De Mok) in Den Hoorn wordt zaterdagochtend 6 april het begin van de Georgische Opstand in 1945 herdacht.

Het wordt een sobere herdenking die om 10:15 uur begint. Herdacht wordt dat het dit jaar 79 jaar geleden is dat de Georgische Opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog op Texel plaatsvond. De plechtigheid staat ook in het teken van het 20-jarig bestaan van het monument dat in 2004 kwam op initiatief van majoor Aad van Gils werd gerealiseerd.


De ceremonie begint om 10:15 uur met het verzamelen en plaatsnemen van de gasten bij het monument. Daarna worden bloemen gelegd, er wordt stilgestaan bij de slachtoffers en bij de impact van deze tragische gebeurtenissen. De Georgische Opstand, die van 6 april tot 20 mei 1945 duurde, kostte veel Texelaars, Georgiërs en Duitsers het leven. De ceremonie eindigt om 11:45 uur.


Het Georgische monument bestaat uit drie plaquettes en een herdenkingskruis. Het monument bevat onder meer de namen van de tien Texelaars die op 6 april 1945 als vergelding op De Mok door de Duitse bezetter werden gefusilleerd. Daarnaast werden in dezelfde periode zeventig Georgiërs door de Duitsers op de Mok geëxecuteerd. De herdenking wordt bijgewoond door burgemeester Mark Pol en is vrij toegankelijk voor alle bewoners van Texel. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen vooraf contact opnemen met 06-15136601. Dan wordt er tijdens de herdenking voor een zitplaats gezorgd.