Hooijschuur Groen heeft geïnvesteerd in een geruisloze, schone en efficiënte elektrische zitmaaier.
Hooijschuur Groen heeft geïnvesteerd in een geruisloze, schone en efficiënte elektrische zitmaaier. Foto: Olivier Schilling

Ecologie hoog in het vaandel bij Hooijschuur Groen

Klantgericht, duurzaam en ecologisch verantwoord. Hooijschuur Groen gaat met z’n tijd mee. Voorbeeld van die aanpak is de elektrische zitmaaier waarin het groenbedrijf heeft geïnvesteerd. Geen uitstoot van CO2 en vrijwel geruisloos. Ideaal op vakantieparken, waar gasten ook tijdens het maaien van hun rust kunnen genieten.


Bij Hooijschuur Groen werken mensen met passie voor hun vak. Zoals werkvoorbereider Daan Bakker. “We zijn niet voor niets een groenbedrijf en werken zo duurzaam en ecologisch verantwoord als mogelijk. Daarin proberen we ons te onderscheiden. De insectenpopulatie is de afgelopen decennia enorm afgenomen. Daar kun je iets aan doen door anders te tuinieren. 

Kruiden en bloemen

Bijvoorbeeld door je gazon anders te maaien en hier en daar een strook niet te maaien. Dit geeft structuur en diepte aan de tuin en de kruiden en bloemen die er kunnen groeien zijn natuurlijk prachtig om naar te kijken. Daarbij kunnen allerlei insecten en kleine zoogdieren er foerageer schuilplaatsen vinden.

Wat niet wegneemt dat gazons, bijvoorbeeld in vakantieparken, regelmatig moeten worden gemaaid. “Parkbeheerders zien het liefst dat we op wisseldagen maaien, zodat hun gasten er geen overlast van hebben. Maar om in zo’n kort tijdsbestek overal te maaien, dat begon steeds meer te knellen.”

Elektrische zitmaaier

De oplossing heeft Hooijschuur Groen gevonden in de aanschaf van een elektrische zitmaaier, geleverd door mechanisatiebedrijf Texelsun. “Deze machine is een stuk stiller, geeft geen uitstoot en werkt efficiënt. Beter voor het milieu, hij maait net zo goed en geeft geen overlast meer voor de gasten, zodat we ook buiten de wisseldagen kunnen maaien. Dat maakt het voor ons en ook voor de parkbeheerder een stuk werkbaarder. Bovendien heeft onze chauffeur geen gehoorbescherming meer nodig.”

De elektrische grasmaaier is één van de manieren waarop Hooijschuur Groen het verschil maakt. Het bedrijf is actief op allerlei vlakken.

Zoals in tuinaanleg. Daan: “We leggen bestrating aan en doen timmerwerk, van schuren en tuinhuisjes tot schuttingen. Ook groenaanleg, we planten bomen en maken borders. Als we een tuin aanleggen denken we met de klant mee. Hoe krijg je de mooiste tuin binnen de mogelijkheden? Natuurlijk tuinieren, de natuur dichter bij huis halen, is een kwestie van bewustwording.”

“We proberen te sturen op duurzaamheid en het vergroten van de ecologische waarde, met inachtneming van het budget en de wensen van de klant. Liefst zoveel mogelijk groen en ook de waterhuishouding op orde. Hoe je een tuin toekomstbestendig kunt maken. En dat je met minder tegels een koelere tuin krijgt. Steen verwarmt, een boom geeft schaduw en dat geeft verkoeling.”

Liefst inheemse soorten

“Op Texel is het zo dat niet elke plant vanzelf groeit. Het vraagt kennis over welke planten en bomen het hier van nature goed doen. Kruidenrijk gras helpt bijvoorbeeld om bepaalde insecten in stand te houden. We werken het liefst met inheemse soorten, hier heeft de inheemse flora en fauna immers het meeste aan.

“We onderhouden desgevraagd ook de tuin. Bij particulieren en we zijn ook actief op vakantieparken. We doen klein en groot onderhoud en hebben daar de vakmensen en machines voor.”

Hooijschuur Groen is een toonaangevende speler op het gebied van natuurbeheer en -onderhoud. Zoals op terreinen van Staatsbosbeheer en Defensie. Daan: "De natuurwaarde van het eiland staan bij ons hoog in het vaandel en daarbij leveren we maatwerk om Texel een aantrekkelijk eiland te houden.”