Het achterste deel van het parkeerterrein bij paal 20 wordt aan de openbaarheid onttrokken.
Het achterste deel van het parkeerterrein bij paal 20 wordt aan de openbaarheid onttrokken. Foto: Aangeleverd

Deel van parkeerterrein niet meer openbaar

Een deel van het parkeerterrein rechts van de Badweg nabij camping Kogerstrand in De Koog wordt aan de openbaarheid onttrokken.

Dat heeft de raad woensdagavond besloten. Het gaat om het achterste deel van het parkeerterrein waar bezoekers en gasten van paal 20 kunnen parkeren. Er blijven - als het achterste deel achter een slagboom verdwenen is - zo'n dertig openbare plekken over waar auto's geparkeerd kunnen worden. Het onttrekken aan de openbaarheid van het achterste deel van het parkeerterrein is onderdeel van een uitruil van een paar bestemmingen op Kogerstrand. Op die manier kan de camping straks binnen het bestemmingsvlak de eigen parkeerproblemen oplossen.


D66, Hart voor Texel en VVD dienden tijdens de raadsvergadering een voorstel in om het parkeerterrein aan de Badweg met rust te laten en aan het grote parkeerterrein bij paal 21 veertig parkeerplaatsen voor Kogerstrand te realiseren. Dat voorstel kreeg uiteindelijk onvoldoende steun in de raad. Volgens D66, Hart voor Texel en VVD is er bij paal 21 veel meer ruimte om parkeerplaatsen voor Kogerstrand te realiseren. Dan zou er ook meteen uitvoering gegeven kunnen worden aan het Parkeer- en Verkeerscirculatieplan voor De Koog van een paar jaar geleden. Daarin wordt realisatie van veertig parkeerplaatsen voor Kogerstrand bij paal 21 als te nemen maatregel genoemd.


In een brief aan de raad werd het alternatief van D66, HvT en VVD ontraden. Volgens het college is parkeren bij paal 21 inderdaad niet uitgevoerd, maar was de praktijk hier weerbarstig. Kogerstrand en de gemeente hadden de voorgestelde maatregel verschillend geïnterpreteerd. De gemeente had hem opgevat als het plaatsen van een verwijsbod om duidelijk te maken dat het gedeelte van het parkeerterrein van paal 21 dat tegen de camping ligt door gasten van de camping kan worden benut. Kogerstrand had de voorgestelde maatregel opgevat als een omheind gedeelte met eigen parkeerplekken voor campinggasten. 


Op een gegeven moment ging alle aandacht naar de brug van Kogerstrand en lag er geen focus meer op de parkeerplekken. Volgens het college wordt in de praktijk ook al door gasten van Kogerstrand bij paal 21 geparkeerd. D66, Hart voor Texel en VVD waren wat verrast dat de rest niet wilden meegaan in het alternatief. Volgens hen was het gelijk aan elkaar of er bij paal 20 of paal 21 parkeerplaatsen aan de openbaarheid zouden worden onttrokken met het verschil dat er bij paal 21 veel meer ruimte zou overblijven. Verschil is er wel in de pachtsituatie: het parkeerterrein bij paal 20 wordt door Kogerstrand gepacht van Staatsbosbeheer. Het parkeerterrein bij paal 21 - ook eigendom van SBB - wordt door de gemeente beheerd en is niet in pacht bij Kogerstrand.


Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om het fietsen naar paal 20 veel meer te stimuleren, zodat er minder auto's naar het parkeerterrein gaan, werd aangenomen. Streven is dat mensen op de fiets naar paal 20 gaan en de auto laten staan. Daarvoor moeten dan wel meer fietsparkeerplaatsen en oplaadpunten komen. De resterende openbare parkeerplaatsen willen de partijen ten goede laten komen aan meer invalideparkeerplaatsen. Idee is dat er minder openbare parkeerplaatsen nodig zijn als er goede alternatieven zijn om met de fiets richting paal 20 te gaan.